Foto: Pixabay // ilustracija

Na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja, Auto-moto savez Srbije je ove godine za poslove podnošenja i obrade zahteva za izdavanje sertifikata i kvalifikacionih kartica za vozače, u okviru poslova poverenih Zakonom o bezbednosti saobraćaja, vršio proces sertifikacije profesionalnih vozača.

Sertifikat o stručnoj kompetentnosti i kvalifikacionu karticu mora imati svaki vozač kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje kada upravlja vozilom C, C1, D, D1, CE, CE1, DE ili D1E kategorijom, a kojima se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika i nema rok važenja.

Iz AMSS apeluju da svi profesionalni vozači sa srpskom vozačkom dozvolom, u nekoj od ekspozitura na vreme podnesu zahtev jer će prema Pravilniku već u narednoj godini ukoliko žele da rade kao profesionalni vozači, obavezno morati da imaju sertifikat i kvalifikacionu karticu. Rok za podnošenje zahtva ističe 29.decembra.

Kvalifikaciona kartica vozača je međunarodni dokument i podaci su dvojezični, na Srpskom jeziku (ćirilično pismo) i engleskom jeziku, i kao lični dokument glasi na ime vozača.

Celokupan spisak ovlašćenih ekspozitura AMSS sa adresama, kontakt telefonima i uputstvom za popunjavanje uplatnica i zahteva za izdavanje, možete pronaći na sajtu Auto-moto saveza Srbije: www.amss.org.rs.

KOMENTARIŠI