Rudari iz Resavice obustavili rad, bez dogovora sa predstavnicima vlasti

Rudari iz Resavice obustavili rad, bez dogovora sa predstavnicima vlasti

Foto: Pixabay / ilustracija

Rudari u devet rudnika uglja sa podzemnim kopom Resavica od jutros su potpuno obustavili rad. Ni danas nije postignut dogovor sa predstavnicima vlasti o povećanju plata.

Štrajk se odvija u krugu preduzeća po proizvodnim celinama, a obezbeđen je minimum procesa rada u jamama.

Sindikat podzemne eksploatacije traži povećanje zarada i toplog obroka kao i bolje uslove za rad u jamama. Prosečna plata u “Resavici” je 65.000 dinara, a zaposleno je oko 3.600 radnika.

Predsednik Izvršnog odbora Sindikata radnika JP PEU “Resavica” Nebojša Milenković je rekao da pregovori štrajkačkog odbora, ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i predstavnika Ministarstva finansija, koji su jutros održani u Beogradu o povećanju plata rudara, nisu uspeli i da će štrajk biti nastavljen.

I tokom prošle nedelje održana su dva sastanka u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Milenković je naveo da je obustava rada potpuna, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, što znači da rudari ne iskopavaju ugalj, već samo silaze u jame radi njihovog održavanja.

Dodao je da su razgovori bili korektni i da smatra da postoji mogućnost da budu nastavljeni do postizanja dogovora.

“To što nam je ponuđeno je još uvek neprihvatljivo za nas, tako da nastavljamo štrajk do ispunjenja uslova i čekamo odgovore na naše zahteve. Razumemo mi da država ima problema, ali mi ne možemo da živimo s platama koje su ispod republičkog proseka. Nismo tražili veliko povećanje, tražili smo minimalno i smatramo da država to može da reši”, rekao je Milenković.

Naveo je da je jedan od zahteva sindikata da se stvore uslovi za nastavak rada u rudniku “Soko”, objasnivši kako bi se tamo za početak obnovila površinska eksploatacija uglja, dok se ne stvore uslovi za nastavak rada u jami koja je zarušena nakon nesreće koja se u tom rudniku dogodila 1. aprila ove godine, a u kojoj je osam rudara stradalo i još 20 ih je povređeno.

Precizirao je da površinska eksploatacija uglja u rudniku “Soko” može odmah da počne, ali je neophodno da državno Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” plati rudnu rentu za svih devet rudnika, kako bi se dobila dozvola od Ministarstva rudarstva i energetike za nastavak rada u rudniku “Soko”.

KOMENTARIŠI