Rudarski sektor ogranka „TE-KO Kostolac“: Drmno pred izazovima

Rudarski sektor ogranka „TE-KO Kostolac“: Drmno pred izazovima

Za napredovanje rudarskih radova na kopu „Drmno“ potrebno je da se blagovremeno ukloni šuma u Hrastovači, izgradi linija bunara za dubinsko predodvodnjavanje, izmeste postojeći i izgrade novi cevovodi za odvod izdrenirane vode u nove objekte i za isušivanje Dunavca

Za napredovanje rudarskih radova na kopu „Drmno“ potrebno je da se blagovremeno ukloni šuma u Hrastovači, izgradi linija bunara za dubinsko predodvodnjavanje, izmeste postojeći i izgrade novi cevovodi za odvod izdrenirane vode u nove objekte i za isušivanje Dunavca.

Ova i naredna godina važne su za rad Površinskog kopa „Drmno“, i to posebno zbog realizacije strateških ciljeva koji su međusobno povezani. Reč je o seči šume na potezu Hrastovače, odnosno sela Kličevac, izgradnji bunara za predodvodnjavanje, izmeštanju i izgradnji cevovoda, sprovođenju voda u novoizgrađene objekte, kao i o isušivanju kličevačkog Dunavca. Uz sve to, treba da se obezbede neophodni uslovi za podizanje pogonske spremnosti i pouzdanosti rada osnovne rudarske mehanizacije.

Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja „TE-KO Kostolac“, ističe da je neophodno da se na vreme izgrade objekti za predodvodnjavanje.

Predodvodnjavanje preduslov za rad kopa, Foto: Energija Kostolac

− Vršna etaža, na kojoj radi peti rudarski jalovinski sistem, nalazi se u istočnom delu ležišta, na pedesetak metara od Dunavca. Ispred fronta rudarskih radova nalazi se oko 220 hektara šume koja u naredne tri godine mora da se ukloni, da se potom očisti teren i stvore uslovi za rad rudarske mehanizacije. Do kraja godine treba ukloniti rastinje ispred fronta rudarskih radova kako bi se stvorili uslovi za rad rudarske mehanizacije na vršnoj etaži. Istovremeno, obezbeđuje se prostor za formiranje etažne trake za budući šesti jalovinski sistem − objašnjava Bulatović.

Na Površinskom kopu „Drmno“ radi 307 bunara za dubinsko predodvodnjavanje koji putem cevovoda izbacuju vodu van kontura kopa, između ostalog i u Dunavac kod Kličevca. Odatle se voda kanalima usmerava prema pumpnoj stanici Zavojska, a od nje u Dunav. Trenutno se izvode radovi na više objekata za predodvodnjavanje, a pored ostalog i završna deonica od 1.350 metara zapadnog gravitacionog cevovoda. Najveći broj bunara ispred fronta rudarskih radova ispumpavaće vodu u novi cevovod u novoizgrađene objekte duž zapadne granice ležišta.

Veselin-Bulatović. Foto: Energija Kostolac

− Izgradnjom zapadnog gravitacionog cevovoda priključenjem novih i nekoliko starih bunara stvaraju se uslovi za isušivanje Dunavca dugačkog više od četiri kilometra i širine veće od 50 metara. Dokumentacijom je predviđeno sukcesivno isušivanje. Ovo je izuzetno delikatan i ozbiljan posao, a u toku su pripreme za sprovođenje javne nabavke. Nastojaćemo da se ceo posao što pre obavi − objašnjava Bulatović.

Na realizaciju planiranih ovogodišnjih remonata na kopu „Drmno“ uticao je kvar na bageru SRs 2000 28/1, koji je bio van pogona nekoliko meseci, a za nabavku novih delova bilo je potrebno da se ispoštuju zakonske procedure u postupcima javnih nabavki.

− Reč je o staroj opremi. Bager je krenuo sa proizvodnjom davne 1984. godine, a sada nam predstoji revitalizacija rudarskih sistema kako bismo podigli njihovu pouzdanost i povećali učinke rada. Uz značajna ulaganja u reduktore, članke, osovine i drugu neophodnu kvalitetnu opremu imaćemo manje zastoja u radu sistema. Posmatrajući na godišnjem nivou, sistemi trenutno rade između 3.200 i do 3.500 sati. Potrebno je da u naredne tri godine podignemo vremensko iskorišćenje rada sistema na 5.000 sati. Od EPS-a očekujemo podršku i pomoć, naročito u realizaciji strateških zahvata koji će omogućiti dalji nesmetani rad „Drmna“ – kaže Bulatović.

KOMENTARIŠI