Rukovodostvo Agencije za bezbednost saobraćaja na sednici Saveta za bezbednost saobraćaja opštine...

Rukovodostvo Agencije za bezbednost saobraćaja na sednici Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Veliko Gradište

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić juče je sa čelnim ljudima Agencije za bezbednost saobraćaja, na sednici Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Veliko Gradište, razmatrao aktuelnu situaciju i mere bezbednosti koje će lokalna samouprava preduzeti u narednoj godini.

“Zadovoljstvo mi je što smo u razgovoru pre ovog sastanka čuli sve pohvale za rad Saveta i što smo prva opština u Srbiji koja realizuje program u celosti, koja je uočila nedostatke u saobraćaju u našoj sredini i ono što treba preduzeti u narednom periodu. To je velika stvar, počelo je od ekdukacije dece od vrtića, kroz kaznenu politiku, kroz pomoć i unapredđenje sadržaja i intervencijama na pojedinim putevima i to je sve pretočeno i u jedan pisani materijal koji će da posluži kao vodilja u narednom periodu realizacije.“, rekao je na početku sednice predsednik Milić.

I direktor Agencije Duško Pešić, istakao je ovom prilikom odličnu saradnju sa opštinom i Savetom: “Nismo slučajno izabrali Veliko Gradište da to bude prva poseta novog rukovodstva Agencije već zato što smo prepoznali da je u prethodnoj godini dosta dobrih stvari pokrenulo. Jedna zbog koje smo danas tu je što je realizovan projekat prepoznavanja opasnih mesta, odnosno “crnih tačaka“ na nivou lokalne smouprave. To nam je obaveza koja je definisana zakonom. Upravljač opštinskih puteva je u obavezi da na svakih pet godina realizuje jedan ovakav projekat, i pored prepoznavanja opasnih mesta – mesta gde nam ljudi stradaju, sledeći važan korak jeste da ta mesta saniramo, prvo kroz jeftine mere, a onda i kroz one skupe, rešimo problem stradanja ljudi.“.

On je naglasio i da je Savet ove godine u potpunosti realizovao sredstva namenjena za bezbednost saobraćaja što inače nije slučaj na nivou Republike gde je tokom 2019. godine realizovano tek 32 odsto. Pored ovih, Veliko Gradište je izdvojilo i sredstva iz drugih fondova koja su data za unapređenje saobraćaja, a pripremljen je i promo materijal za ugrožene ciljne grupe.

“Imate apsolutnu podršku Agencije za sve stvari koje radite, za svaku vrstu pomoći koja vam bude trebala u narednom periodu.“, potvrdio je Pešić, dodavši da je Veliko Gradište druga lokalna samouprava u Srbiji koja je izabrana za realizaciju lokalne baze podataka, evropskog projekta koji obuhvata saobraćajne nezgode i druga obeležja bezbednosti saobraćaja.

Izveštaj o realizaciji aktivnosti u 2020. godini i predlog programa korišćenja sredstava za finansiranje bezbednosti saobraćaja u narednoj godini prisutnima je predstavio zamenik predsednika opštine i predsednik Saveta Slađan Marković.

Učesnici su nakon sednice obišli kritičnu tačku kod sela Kusiće koja i jedna od najrizičnijih u ovoj opštini.

KOMENTARIŠI