Ružić: Ne očekujem dramatična povećanja školarina

Ružić: Ne očekujem dramatična povećanja školarina

Foto: Urban City / I.P.

U ovom periodu godine polaganje završnih ispita i upis u srednje škole i na fakultete jeste najvažnija tema. Završni ispiti u osnovnim školama održavaju se 26, 27. i 28. juna.

Mesta ima za 76.008 srednjoškolaca od čega je četvrtina u gimnazijama. Broj mesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 đaka završi srednju školu, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Prema rečima ministra Ružića, deca imaju dve vrste treme, a to su matursko veče i priprema za završne ispite ili upis na fakultet.

“Najvažnije je da imaju podršku pre svega roditelja, ali i nastavnika. Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja i za nadarenu decu već su obavljeni, prijavilo se preko 6.000 đaka, a mesta ima za oko 5.000. Velika je zainteresovanost za bilingvalna odeljenja na engleskom i francuskom”, rekao je Ružić.

Što se tiče budžetskih mesta na fakultetima, kako kaže, biće blagog povećanja sa 18.098 mesta na osnovnim, više od 6.000 za master studije i 785 za doktorske.

“To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata”, objašnjava Ružić.

Prošlu nedelju obeležele su svakodnevne dojave o postavljenim bombama u školama.

“Najveći udar je bio u Beogradu, ali i u drugim mestima širom Srbije. Najvažnije je da su sve dojave bile lažne i imali smo odličnu koordinaciju sa MUP-om. Tamo gde nije bilo nastave postoji potreba da se to nadoknadi, a o načinu nadoknade odlučuje svaka škola pojedinačno”, rekao Ružić.

Ministar Ružić je predvodio delegaciju Srbije na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu, a kod nas se održava Sajam nauke i tehnike.

“U rangu smo onih koji su se najbolje snašli u vreme pandemije. Razmenili smo dosta iskustava, a ideja za budućnost koja dominira je da se obrazovanje svede na virtuelni nivo. Digitalizacija je odličan alat, ali ne da vodi ka dehumanizaciji društva”, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

KOMENTARIŠI