Sa ovom zemljom se graničimo, a o njenoj obali ne znamo ništa

Sa ovom zemljom se graničimo, a o njenoj obali ne znamo ništa

Najpoznatije mesto za letovanje u Rumuniji je Mamaja, stacionirana južno od Konstance, mali zemljani deo koji deli jezero Suitgiol od Crnog mora

Rumunija ima obalu koja se proteže od delte Dunava na severu, pa sve do granice sa Bugarskom na jugu, tačnije 275 kilometara.

Najpoznatije mesto za letovanje u Rumuniji je Mamaja, stacionirana južno od Konstance, mali zemljani deo koji deli jezero Suitgiol od Crnog mora. Upravo je ovo najpopularnija destinacija za Rumune i strane turiste, što se i da videti po velikim ulaganjima u infrastrukturu mesta. Prava je Meka za sve one u potrazi za noćnim životom, a voda je ovde i najčistija, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da što više plivate i odmarate.

Blizu je i najveća rumunska luka Konstanca, a u njenoj regiji su i Mangalia, Navodari i Sulina. Druga poznata letovališta nose imena likova iz rimske i grčke mitologije – Eforije Nord, Neptun, Venera, Saturn, Jupiter i Olimp. Britanski „Telegraf“ je čak savetovao da se ova letovališta, nekadašnji ponos rumunskog socijalizma, izbegavaju osim ako ne želite da vidite svet koji više ne postoji, a savet je držati se onih bliže bugarskoj granici. Jedan od tih bližih bugarskoj granici je Vama Veće.

Vama Veće bilo je omiljeno letovalište Rumuna sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka kada se letovanjem smatralo kampovanje na plaži i relaksiranje uz pop-folk muziku. Stvari su se sada promenile, a stari nudisti, pesnici i hipici nisu srećni pojavom velikog broja barova i restorana. Ipak, pored svih promena simpatično letovalište uspelo je da zadrži svoj šarm.

Ovde ćete zaboraviti da se uopšte nalazite u Evropi. Prvo će vam na pamet pasti Luizijana ili Amazonija. Jedno od najneobičnijih mesta u Evropi, tačka gde svo blato i sedamenti centralne Evrope završavaju. Postoji neki zanimljiv osećaj u ovom lavirintu kanala koji je pokriven gustim lišćem. Najlakši način da istražite deltu Dunava jeste da krenete na rečno krstarenje koje kreće iz Tulče. Ture uključuju ručak ili na brodu ili u ribarskoj kolibi.

Inače, cene noćenja u rumunskim letovalištima kreću se od 6 evra po noćenju u hotelima, a smeštaj u privatnim kućama od 5 do 10 evra. Od Beograda do obale Crnog mora očekuje vas deset sati vožnje, ali nemojte da očekujete more poput Jadranskog, Egejskog ili Jonskog. Crno more je slano tek koliko mi posolimo supu.

KOMENTARIŠI