Škole otpuštaju tetkice, domare i ložače od jeseni

Škole otpuštaju tetkice, domare i ložače od jeseni

Od jeseni, deo nenastavnog osoblja u školama postaće tehnološki višak, a posao će dobiti više stručnih saradnika

Kako pišu Novosti, u Uniji sindikata procenjuju da će čak hiljadu radnika održavanja ostati bez radnog mesta, a reč je o tetkicama, domarima, ložacima i drugom nenastavnom osoblju. Do toga će, kažu, doći kada se primeni novi pravilnik o finansiranju, koji je Ministarstvo poslalo svim školama.
Stevan Jurić iz Unije upozorava da to može biti opasno, jer će dovesti do situacije da kotlovi za grejanje u školama ostanu bez nadzora.
Jurić kaže da je sindikat svoju računicu o prekobrojnima u školama napravio na uzorku od 400 škola koje su članice Unije. Ispostavilo se da će najviše “nastradati” domari i ložači, vrlo malo tetkice, a da će zaista biti povećan broj stručnih saradnika – psihologa, pedagoga, logopeda…
Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će u osnovnim i srednjim školama od jeseni raditi 155 psihologa, a u Ministarstvu za Novosti potvrđuju da će povećati broj stručnih saradnika i to zbog jačanja prevencije nasilja, ali i zbog novina koje se uvode. Njihov broj je, podsećaju u Ministarstvu prosvete, izmenom istog pravilnika bio smanjen 2016. godine, što je, kako kažu, “umnogome otežalo ukupne napore na rešavanju problema vršnjačkog nasilja”.
– Prisustvo većeg broja stručnih saradnika neophodno je i zbog novina koje smo uveli ili su u toku pripreme, poput karijernog vođenja učenika ili nacionalnog ispitivanja obrazovnih postignuća učenika. Osnovnim školama omogućeno je angažovanje dodatnih 38 bibliotekara, za koliko se umanjilo pravo na angažovanje u srednjim školama. S obzirom na to da postoje velike neusaglašenosti Pravilnika o finansiranju osnovne i Pravilnika o finansiranju srednje škole, namera nam je bila da, koliko je moguće, ujednačimo kriterijume koji postoje za angažovanje zaposlenih kažu u Ministarstvu prosvete za Novosti.
Kad je reč o tehničkom i pomoćnom osoblju, u Ministarstvu kažu da je njihov broj određen kvadraturom škola, koje su, s obzirom na sve manje dece u školama, u mnogim objektima nesrazmerno velike u odnosu na broj đaka. Navode i da će jednom broju škola biti odobreno povećanje norme na ovim mestima, na osnovu specifičnosti koje imaju, s obzirom na to da će izradom nove mreže škola, koja je u pripremi, doći do promena u angažovanju ovih zaposlenih.

KOMENTARIŠI