Obeležavanje 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira: Podsećanje na datum kad je...

Obeležavanje 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira: Podsećanje na datum kad je „skrojena“ tadašnja Evropa

Nema sumnje da će 21. jula oči istoričara kao i svih poštovalaca i znalaca prilika iz prošlosti biti uprte u Požarevac, zapravo ka brdu Tulbi

Foto: Urban City / Arhiva

Danas će na brdu Tulba iznad Požarevca biti održana centralna manifestacija obeležavanja 300 godina od potpisivanja čuvenog Požarevačkog mira, a očekuje se i prisustvo predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Prema rečima gradonačelnika Baneta Spasovića, sve je spremno za veliki događaj, a pojedini programi na Tulbi su već počeli.

Foto: Urban City

Nema sumnje da će 21. jula oči istoričara kao i svih poštovalaca i znalaca prilika iz prošlosti biti uprte u Požarevac, zapravo ka brdu Tulbi. Dokumentom Požarevački mir „skrojena“ je tadašnja Evropa i ozvaničen uspon i pad pojedinih imperija. Srbija na sve te događaje nije imala velikog uticaja, ali je bila centar odigravanja ovog velikog istorijskog događaja.

– Po toj logici, može se smatrati da je Požarevac samo imao sreće da bude domaćin jednog od najznačajnijih događaja 18. veka. Ipak, mislim da je udeo u toj odluci imala i činjenica da je ovaj naš kraj mesto posebne energije koje privlači ljude da u njega dolaze, okupljaju se, ali i žive, kazao je gradonačelnik Spasović za Danas.

Bane Spasović – Foto: Urban City / Arhiva

Podatak da je država za Organizacioni odbor obeležavanja 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira delegirala predsednicu Narodne skupštine, postavlja ovaj događaj u sam vrh ovogodišnjih manifestacija naše zemlje, dodao je Spasović i naveo anegdotu koja najbolje oslikava koliko jak stereotip se vezuje za Požarevac i Srbiju uopšte kada je u pitanju umeće očuvanja istorijske i kulturne baštine.

– Jedan viđeniji istoričar iz Austrije koji se usko bavi prilikama u Evropi u 18. veku je pre par godina kontaktirao lokalnu samoupravu kako bi nas „obavestio“ da je u blizini Požarevca potpisan mirovni sporazum i predložio nam da zajedno obiđemo mesto potpisivanja. Mislim da je u najmanju ruku bio iznenađen kada smo ga obavestili da je dobrodošao da obiđe to mesto na kome se već nalazi replika Carskog šatora, rekonstrukcija pregovora u vidu postavke figura predstavnika učesnica i niz dokumenata koji su zapravo vredna istorijska građa o detaljima pregovora, rekao je Spasović. Po njegovim rečima, a vezano za sam program obeležavanja, sve prikazano biće u duhu tog događaja a u skladu sa kulturnim nasleđem Evrope i Srbije kao njenog dela.

Foto: Urban City

– Smatram da će program ujedno biti i poruka da, iako naša zemlja nije još uvek deo Evropske unije, oduvek je bila važan deo Evrope. Ono što mogu da pomenem je da ćemo imati mini koncert požarevačkog Simfonijskog orkestra „Gvardia“, koji će spremiti poseban repertoar za ovu priliku. Pored muzičkog dela, imaćemo još zanimljivih segmenata koji će predstaviti sve poznato ali i do sada nepoznato o Požarevačkom miru, kazao je gradonačelnik Spasović i ujedno pozvao građane da prisustvuju ovom važnom događaju za Požarevac, ali i Srbiju i čitavu Evropu.

Izuzetna logistička podrška

– Od predsednice Gojković i njenog tima imamo izuzetnu logističku podršku da sprovedemo sve zamisli u delo, a zahvaljujući njenom uticaju spisak zvanica obuhvatiće najznačajnije predstavnike inostranih država. Sve to nas ponovo stavlja na mapu gradova o kojima se priča i donosi priliku da razvijamo turizam, ali i privredu. Verujem da ne moram posebno da napominjem koliko će uticajnih ljudi tih dana biti u našem gradu, a koji i te kako imaju moći da pronesu dobar glas o potencijalima Požarevca u svoje države, naglasio je još gradonačelnik Spasović.

KOMENTARIŠI