Šahisti iz Zabele pobednici prvog turnira za osuđenike

Šahisti iz Zabele pobednici prvog turnira za osuđenike

Foto: B.P.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija prvi put je organizovala šahovski turnir za osuđena lica iz svih kazneno-popravnih ustanova, a prvo mesto je osvojio tim osuđenih lica iz KPZ Požarevac (Zabela).

KPZ Sremska Mitrovica je vicešampion, a treće mesto zauzeo je KPZ Beograd (Padinska Skela), navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Na turniru su učestvovali i osuđenici iz zavoda u Pančevu, Somboru, Kragujevcu, okružnih zatvora u Beogradu, Prokuplju, Zaječaru, Leskovcu, Smederevu, kao i osuđenice iz KPZ za žene u Požarevcu i štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i KPZ za maloletnike u Valjevu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević naveo je da je na turniru učestvovalo 56 lica iz 14 zavoda.

– Šahisti sami donose odluke i potezi koji se povlače na šahovskoj tabli su slični onima u stvarnom životu – ocenio je Carević.

Istakao je da je šah disciplina koja može svakom pojedincu da pomogne da nauči šta znači biti odgovoran za ono što uradi, kao i da prihvati posledice svojih izbora.

Turnir je organizovan u saradnji sa Šahovskim savezom Srbije, uz čiju pomoć su osuđenici iz naše zemlje igrali prošle godine na onlajn Svetskom prvenstvu organizovanom za lica lišena slobode iz skoro 50 država

Kako se navodi, štićenici Vaspitno – popravnog doma u Kruševcu su aktuelni prvaci sveta, dok su osuđenice iz Srbije osvojile visoko drugo mesto na prvenstvu.

Turniru u zavodu u Padinskoj Skeli su prisustvovala i dvojica srpskih velemajstora Ivan Ivanišević i Miloš Perunović, a turnir je sudio međunarodni sudija Nebojša Baralić, koji je bio glavni sudija na meču za prvaka sveta između Jana Nepomnjišia i Dinga Lirena, zaključili su u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

KOMENTARIŠI