Samo u Srbiji: Putarina jeftinija u evrima nego u dinarima!

Samo u Srbiji: Putarina jeftinija u evrima nego u dinarima!

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak objasnio je da je putarina u Srbiji jeftinija za strance nego za naše državljane zbog kursa i zaokruživanja

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak objasnio je da je putarina u Srbiji jeftinija za strance nego za naše državljane zbog kursa i zaokruživanja.

Na pitanje Prve TV zbog čega samo u Srbiji stranci plaćaju prolazak auto-putevima manje nego naši građani, Drobnjak je objasnio da se u zavisnosti od cene putarine prilikom prebacivanja u evre, vrši zaokruživanje prema posebnim pravilima.

Kako je naveo, stranci mogu da plaćaju putarinu u evrima, pa ako je od 0 do 4,99 dinara, zaokružuje se na 0, a ukoliko je od 5,01 do 9,99 onda se zaokružuje na 10 dinara.

“To je mala razlika, 3-4 dinara, ne može da bude 70 dinara”, tvrdi Drobnjak.

Uz to, kako navodi, kada dinar oslabi, onda to bude više.

Foto: JP Putevi Srbije / Arhiva

Svedoci smo međutim, da poslednjih pet godina dinar konstantno blago jača, što znači da u tom periodu Putevi Srbije nisu imali neke koristi, naprotiv, prihodi su im po tom osnovu svakako smanjeni.

A da razlika nije baš 3-4 dinara svedoci su svi koji na putu do mora prolaze kroz Makedoniju.

U toj zemlji se na nekoliko mesta plaća putarina u iznosu od 60 denara. Kako su naši državljani u tranzitu ka Grčkoj retko ko zameni evre za denare pa za njih važi cena od 1,5 evra.

Na priznanici po plaćanju putarine u evrima, uredno ćete dobiti napismeno da ste putarinu platili 92 denara ili 1,5 evra.

Kome je mnogo, nema drugog izbora nego da zameni evre za denare i tako uštedi čak 50 odsto.

Međutim, u Srbiji je potpuno obrnuta situacija.

Na prve dve naplatne rampe kada iz Makedonije uđete u Srbiju, platićete putarinu 210 i 80 dinara, odnosno 1,5 i 0,5 evra.

Prosta računica pokazuje da su na svakom plaćanju putarine na mestu gde ona košta 210 dinara, odnosno za strance 1,5 evra (177 dinara), Putevi Srbije na gubitku 33 dinara. I to samo zbog zaokruživanja na niži iznos. Da ne govorimo o tome da bi kao i u Makedoniji iznos za plaćanje u evrima mogao biti i 50 odsto veći.

U drugom slučaju gde je putarina 80 dinara, za strance 0,5 evra (59 dinara), Putevi Srbije gube 21 dinar.

Kad se sve sabere pitanje je da li bi Putevima Srbije nedostajalo svake godine baš 100 miliona evra za održavanje puta, ukoliko bi ispravili ovu očiglednu devijaciju koja nastaje prilikom konvertovanja dinara u evre.

KOMENTARIŠI