U subotu, 26. novembra, održana je trka „Četvrtina maratona Ramska tvrđava“. Mnogobrojni trkači i trkačicesu se takmičili na jedinstvenoj stazi dugoj 10.550 metara, ali i doživeli Ram, selo čija istorija seže do keltskog perioda. Cilj trke je upravo da se spajanjem sporta i kulturnog nasleđa stvori atraktivna turistička ponuda.

Nastupili su timovi iz skoro svih krajeva Srbije, kao i učesnici iz susednih zemalja. Poseban utisak svima je ostavio Dunav, jer se staza proteže uz samu obalu reke. Uprkos magli i hladnom vremenu, svi su posetili Ramsku tvrđavu uz pratnju vodiča i interesantne priče iz vremena Kelta, Rimljanai srednjegveka, kada je Ramsko utvrđenje izgrađeno po naredbi osmanskog sultana Bajazita II.

„Došli smo na trku, pa usput svratili da obiđemo i vidimo kako izgleda Ramska tvrđava. Magla jeste, ne vidi se preko puta ništa, izgleda kao da smo na okeanu, zadivljujuće izgleda,“ rekao je učesnik trkeMilan Prekogačić.

Iako rekreativnog karaktera, nastupili su i dobro pripremljeni trkači i trkačice, ostvarivši zavidne rezultate.

Pobednice „Četvrtine maratona Ramska tvrđava” 2022:

  1. Sanja Jovanović iz Požarevca
  2. Ana Marija Prihoško iz Beograda
  3. Marijana Nikolajević iz Pančeva

Pobednici „Četvrtine maratona Ramska tvrđava” 2022:

  1. Miroslav Dukadinović iz Beograda
  2. JankoUrošević iz Čačka
  3. Novica Stojanović iz Kovina

    Foto: Urban City // B.P.

„Staza je super, lokacija je odlična, vreme je, takođe, odlično. Meni je ova trka baš prijala“, izjavila je pobednica trke Sanja Jovanović iz kluba Maraton tim Požarevac.

„Ovo mi je prvi put da trčim ovde, oduševljen sam i stazom i pogledom i celokupnom organizacijom, tako da ću sigurno doći i sledeće godine,“ izjavio je pobednik trke Miroslav Dukadinović po prolasku kroz cilj.

Sportski Savez Opštine Veliko Gradište je prepoznao potencijal spajanja sporta i kulturnog nasleđa u turističku manifestaciju, te je, u saradnji sa Turističkom organizacijom Veliko Gradište i lokalnim vlastima, pokrenuo organizaciju trke „Četvrtina maratona Ramska tvrđava“, koja se održava od 2019. godine.

„Cela stvar koju radimo je jako dobra, a podrška od Evropske unije i GIZ-a nam kojiveć godinama pomažu u svakom pogledu, a zajedno pravimo ono što je stvarno dobra priča“, izjavio jeDušan Banović, predsednik Sportskog saveza Opštine Veliko Gradište.

„Sve se odigrava na Ramskoj tvrđavi, srednjovekovnom zdanju. Turizam se ovde polako razvija, mi radimo na toma, a izuzetno nam je bitno da podržimo i ovakve ideje i inicijative kao što je sport i trčanje, gde ljudi razvijaju zdrav pristup životu,“ izjavio je Nenad Konstantinović, menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Trku je organizovao Sportski savez Veliko Gradište uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Link do rezultata možete pogledati ovde.

KOMENTARIŠI