Kompanija Arriva Litas je u periodu od 1. do 5. marta, nakon prestanka važenja Ugovora sa Gradom Požarevac, prevozila učenike osnovnih i srednjih škola besplatno. Nakon toga, od 6. do 8. marta, kompanija je prevozila sve putnike, uključujući i učenike po važećem cenovniku, navode iz ove kompanije.

Ovom prilikom, kompanija Arriva Litas obaveštava građane Požarevca da će od 8. marta biti usvojen novi cenovnik, koji uključuje popust od 50 odsto za prevoz učenika osnovnih i srednjih škola Grada Požarevca do okončanja postupka javne nabavke za izbor novog prevoznika. Više nformacija, građani mogu dobiti besplatnim pozivanjem Info centra kompanije Arriva 0800 101 012.

Kompanija Arriva podseća da se, shodno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, sredstva za prevoz učenika obezbeđuju iz budžeta jedinice lokalne samouprave, tj. obaveza je Grada da obezbedi besplatan prevoz za ovu kategoriju putnika. U ovom slučaju, Grad Požarevac nije na vreme isplanirao rok za sprovođenje javne nabavke, zbog čega je usluga prevoza učenika na ovaj način dovedena u pitanje, navodi se u saopštenju kompanije “Arriva”.

Kada je prestao da važi Ugovor o obavljanju prevoza autobuskog prevoza učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca (28. februara 2019. godine), zakonski je prestala da važi obaveza kompanije Arriva Litas da prevozi učenike po osnovu izdatih mesečnih karata. O odluci kompanije da ipak nastavi da obavlja uslugu prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju na komercijalnoj osnovi, Gradska uprava je obaveštena 1. marta 2019. godine pisanim putem, a ta obaveštenja istaknuta su i na oglasnoj tabli autobuske stanice Arriva Litas u Požarevcu istog dana.

Na osnovu navedenog, kompanija Arriva Litas demantuje izjavu Gradonačelnika Požarevca da je bilo ko od zaposlenih u poslovnoj jedinici Požarevac, odnosno vozača, u bilo kom trenutku, onemogućio usluge prevoza dece u autobusima kompanije. Arriva u Požarevcu posluje već 73 godine, vodeći računa o bezbednosti i vrhunskom kvalitetu prevoza svih njenih putnika, što će nastaviti da čini i ubuduće. U cilju pronalaženja alternativnih rešenja koja će uzeti u obzir interese i potrebe građana, kompanija Arriva Litas, ovom prilikom, ističe da je otvorena za dijalog i dalje dogovore kako bi se to realizovalo, navodi se u saopštenju za medije kompanije “ARRIVA”.

KOMENTARIŠI