Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Udruženje “SOVA” prosledila je medijima saopštenje koje u nastavku prenosimo u celosti.

“U nastavku želimo da saopštimo naš stav u vezi odluke Skupštine grada o regionalnog deponiji u Kličevcu.
Ovim povodom želimo da izrazimo duboko žaljenje zbog potpuno nesvesne i možemo slobodno reći, glupe odluke Skupštine grada o regionalnog deponiji u Kličevcu.
Ova odluka nam je stavila do znanja da odbornici koji su glasali ZA ili u korist ove odluke ne razmišljaju o tome da reše problem i ne znaju da gledaju u budućnost i da se sa njom suoče”, navodi se.
“Da zaključimo: Regionalna deponija NE REŠAVA problem otpada.
Nijedna deponija ne rešava problem otpada, pa makar ona bila i po vanzemaljskim standardima.
Ovakva odluka nikako ne doprinosi rešenju otpada već samo odlaže rešenje istog.
Shvatanje da se regionalnom deponijom ili uopšte deponijom rešava problem
otpada, dolazimo do zaključka da svaki pojedinac odnosno odbornik koji je glasao ZA ili u korist ove odluke, zapravo nema uopšte svest ili znanje da se ovakvom odlukom samo još više produbljuje problem i da se rešavanje ovog problema opet ostavlja budućim generacijama”, dodaje se u saopštenju.
“Ova odluka je tipična radnja svedena u jednoj rečenici: “Skloni da se ne vidi”.
I sam gradonačelnik je dao takvu izjavu za lokalni medij: “Lokacija  koja je predviđena za deponiju je sa druge strane brda i Kličevac se čak i ne vidi sa te lokacije,  tri kilometara je udaljena od sela.”
Lokalne organizacije su već skrenule pažnju da će deponija u Kličevcu negativno uticati na poljoprivredno zemljište koje se nalazi u okruženju, da lako može negativno uticati i na obližnje vodoizvorište i da će uništiti biodiverzitet, ispašu pčela i lov”, dodaje se.
“Regionalna deponija se planira na PLODNOM poljoprivrednom zemljištu i sa obzirom da se Stig smatra jednimm od najkvalitetnijih prostora za uzgajanje hrane, ova odluka kao bumerang će se vratiti svim gradjanima u obliku otrova na tanjiru.
Dato nam je do znanja, da ljudi koji se nalaze u Skupštini grada Požarevca, ne rade u korist gradjana opštine Požarevac i prosto nemaju isprogramiranu svest da reše problem, već da ga samo odlažu.
Organizacija SOVA će nastojati da jača svest i širi znanje o pravom načinu upravljanja otpadom i nadamo se da ćemo jednog dana imate stručne, savesne i dobre ljude u Skupštini koje će samo želeti da reše bilo koji problem koji dotiče gradjane Požarevca. Do tada, edukujmo se zajedno”, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI