Sastanak u Rešici – Prekogranična saradnja Braničevskog okruga i rumunskog Karaš-Severin

Sastanak u Rešici – Prekogranična saradnja Braničevskog okruga i rumunskog Karaš-Severin

Povodom učešća u projektima prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, juče je u Rešici u Rumuniji održan sastanak rukovodstva Županije Karaš-Severin, Braničevskog okruga i opštine Veliko Gradište.

Ispred Županije Karaš-Severin, sastanku su prisustvovali predsednik, Silviu Hurduzeu, i Matej Lupu, prefekt Okruga Karaš-Severin te dugogodišnji saradnik na projektima i direktor Direkcije za kulturu, Ljubica Rajkić, dok su srpsku stranu predstavljali načelnik Braničevskog upravnog okruga, Aleksandar Đokić, i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Pored zajedničke ocene da Veliko Gradište i Rešicu veže uspešna dugogodišnja saradnja i prijateljstvo, na sastanku je istaknuto da postoje brojna zajednička interesovanja koja bi se u narednom periodu mogla realizovati kroz projeke prekogranične saradnje. Najznačajnije teme sagovornici su našli u oblasti zaštite životne sredine, odnosno zatvaranju postojećih lokalnih i osnivanju regionalne deponije i reciklažnog centra kao i prečišćavanju otpadnih voda.

Ono što je Evropska unija svojim članicama nametnula kao obavezu, Srbiji tek predstoji pa su učesnici iz Srbije rešili da idu korak napred i posvete se rešavanju ovog problema. Veliko interesovanje za zajedničku saradnju iskazano je i u oblasti kulture gde postoji iskustvo obe strane u već realizovanim projektima.

Kroz ovaj vid saradnje renovirana je u prvoj fazi bolnica u Požarevcu, a privodi se kraju izgradnja graničnog prelaza sa Novom Moldavom. Sa ovom podunavskom rumunskom opštinom Veliko Gradište ima četrdesetogodišnju saradnju, ali i dugogodišnji problem prašine iz zatvorenog rudnika te je i ovom prilikom predsednik Dragan Milić urgirao na njegovom hitnom rešavanju.

Od prefekta Okruga Karaš-Severin dobijena je potvrda da će se ovaj problem uskoro sanirati. Osim navedenih, opština Veliko Gradšte zainteresovana je i za projekat zaštite Srebrnog jezera koji bi obuhvatio vodovodnu i kanalizacionu mrežu sa sistemom za prečeišćavanje vode kao i druge projekte iz oblasti infrastrukture i sporta.

Nakon što su detaljno upoznati sa funkcionisanjem sistema deponija i reciklaže otpada, gosti su obišli novu centralnu deponiju u Rešici, uz dogovor o pripremama za učešće u zajedničkom projektu.

KOMENTARIŠI