Foto: Urban City / B.P.

Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji “Sat za planetu Zemlju” i isključe svetla na javnim trgovima i znamenitostima 25. marta u 20.30 časova kako bi pokazali svoju predanost zaštiti prirode.

“Gašenjem svetala Srbija će sebe uvrstiti u niz od više od 180 zemalja sveta koje ovim simboličnim gestom ipak šalju jednu važnu poruku svetu da im je stalo do planete koja im je milionima godina dom i da su svesni koliko je napora potrebno da se što pre stane na put klimatskim promenama, gubljenju biodiverziteta, odnosno da zajedno radimo na opstanku svih živih vrsta, pa i nas samih”, saopštili su iz WWF.

Istakli su da šesnaestu godinu zaredom WWF poziva sve predstavnike gradskih vlasti širom Srbije da isključe javnu rasvetu na prepoznatljivim javnim mestima i tako podrže namere te organizacije da pokažu da je svaki napor za očuvanje Zemlje vredan.

“Najčešće ne vidimo koliki je doprinos nas pojedinačno, čini nam se da ne možemo da pariramo globalnim politikama i zagadjivačima, ali baš naprotiv čak i samo jedan mali iskorak u pravcu očuvanja naše planete pomnožen sa osam milijardi i te kako je veliki rezultat. Zbog toga nam se pridružite 25. marta u 20.30 časova da uz milione istomišljenika pozdravimo svoj dom”, rekla je Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije.

Kako su iz WWF istakli, na internet adresi www.earthhour.org svi zainteresovani mogu saznati šta se planira na lokacijama širom sveta, ali mogu i da pročitaju priče pojedinaca o tome šta rade za našu planetu.

“Sada je vreme da osiguramo zdravu i održivu budućnost za sve, da živimo u skladu sa prirodom”, poručili su iz WWF-a.

WWF je jedna od najvećih nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.
Kako ističu, njihova misija je da zaustavi uništavanje životne sredine i stvore budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom, putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagadjenja i preterane potrošnje.

KOMENTARIŠI