Saveti za šoping – kako organizovati efikasnu kupovinu

Saveti za šoping – kako organizovati efikasnu kupovinu

Foto: Pexels

Onima koji uživaju u kupovini, celodnevni šoping neće teško pasti. Naprotiv

Jedva će čekati da isprobavaju odeću i obuću ,razgledaju nameštaj ili druge stvari koje su im neophodne. Ljubitelji šopinga često odlaze u kupovinu i bez posebne potrebe za određenim proizvodima, i na taj način se opuštaju. 

Ipak, ako se ne pronalazite u ovim iskazima, kupovina vam može teško pasti, posebno ako u njoj provedete sate. Ukoliko na kraju ne pronađete željeni artikal, nezadovoljstvo je još veće. 

Za sve kojima šoping teško pada i žele da budu efikasni i uspešni u kupovini, pripremili smo nekoliko ključnih saveta. Nastavite sa čitanjem i informišite se!

Tržni centri su sjajna adresa za kupovinu 

Tržni centri su izuzetno praktični za sve koji žele da obave efikasnu kupovinu. 

Na jednom mestu možete pronaći radnje omiljenih brendova i kupiti obuću, odeću, male kućne aparate, ali i drugu tehniku, nameštaj i gotovo sve što poželite. Izuzev toga, još jedna sjajna stvar kod šoping centara jesu ugostiteljski objekti koji se nalaze u sklopu tržnih centara. 

Nakon što obavite kupovinu, svratite do omiljene brze hrane, ili čak restorana i opustite se uz omiljeni napitak i hranu. Za one koji traže zabavu, u tržnom centru će je i naći! 

Ovde ima bioskopa sa raznolikim repertoarom, za odrasle, ali i najmlađe. Tako nakon šopinga možete sa čitavom porodicom uživati u najnovijim filmskim ostvarenjima. Bioskopske sale su odlično opremljene, a kvalitet slike sjajan. Takođe, dobro opremljeni šoping centri nude i zabavne sadržaje za decu, poput odlično opremljenih igraonica. 

Još jedna sjajna stvar kod šoping centara jeste obezbeđen parking. Nakon što kupite sve što vam je potrebno, dovoljno je da se liftom ili pokretnim stepenicama spustite na parking do svog vozila i spakujete stvari. Kako biste bili što efikasniji pri kupovini, odaberite najbliži tržni centar, a ako idete automobilom, možete ići i u onaj udaljeniji, koji je najbolje opremljen.

Foto: Pexels

Napravite spisak stvari koje želite da kupite

Jedan od ključnih faktora za efikasnu kupovinu jeste spisak za kupovinu. Bilo da idete u veliku nabavku u hipermarket, obilazite butike i kupujete odeću za posao, ili idete u drugi tip šopinga – spisak je neophodan.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je to tako. Prvi je svakako efikasnost, odnosno ušteda vremena. Kada kupujete po spisku, nećete se zadržavati na razgledanju stvari koje vam nisu potrebne. Trudite se da ga zaista koristite i sve vreme se vodite njime. Kada ga detaljno i adekvatno napišete, zadatak praćenja vam neće teško pasti. 

Primera radi, umesto da na spisku za kupovinu garderobe napišete “majica za svaki dan”, napišite “plava majica za svaki dan” i dodajte brendove koji dolaze u obzir, ukoliko imate preferencije. 

Druga prednost pravljenja spiska jeste ušteda novca. Kada se vodite onim što ste napisali, manja je verovatnoća da ćete obaviti impulsivnu kupovinu i kući doći sa par kesa viška. Takođe, postoji još nekoliko načina da uštedite prilikom šopinga, a u nastavku teksta ćemo ih i istaći!

Odvojite budžet za kupovinu

Ako se često nađete u situaciji da iz kupovine dodete skoro pa ispražnjenog novčanika, planiranje budžeta je odlična stvar za vas. 

Ono može biti na nekoliko nivoa. Prvi nivo je svakako da na mesečnom ili višemesečnom nivou planirate određenu sumu za šoping i stvari koje su vam neophodne. Nakon toga, treba da odredite budžet za svaki odlazak u kupovinu. Potom, taj novac koji ste odredili, ponesite sa sobom i ispunite svoje planove.  

Da biste izbegli nepotrebno trošenje novca, nemojte nositi veću sumu od one koju ste planirali da potrošite. 

Redovno pratite akcije i prijavite se za njuzletere

Iako akcije nekad umeju da nas prevare da kupimo proizvode koji nam nisu potrebni, često mogu da budu i korisne. 

Ukoliko pratite rad određenih brendova, imate omiljene prodavnice u tržnim centrima i znate šta želite da kupite, redovno pratite njihove aktivnosti. Prijava na njuzleter (Newsletter) je jedan od načina da uvek budete u toku. Prijava je besplatna u najvećem broju slučajeva, a dovoljno je da na srpskoj verziji sajta brenda ostavite svoj mejl. U određenim vremenskim intervalima, na mejl će vam stizati najvažnije novosti, među kojima su i akcije. 

Takođe, rad svojih omiljenih prodavnica i tržnih centara koje najčešće posećujete, možete pratiti i na društvenim mrežama. 

Birajte radne dane za šoping

Gužve u prodavnicama i tržim centrima nisu retke tokom vikenda. Radnje su pune, artikli nisu složeni u rafovima, redovi su ispred kabina, a zaposleni užurbani. 

Zato, ukoliko to možete, u kupovinu se zaputite tokom radnih dana. Čak i posle 17 časova, gužve su manje nego vikendom. Takođe, ako kupujete poklone za praznike ili idete u šoping drugog tipa u prazničnom periodu, potrudite se da to uradite što ranije, radnim danima. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan i zanimljiv, te da ste spremni da se zaputite u naredni šoping. Ne zaboravite da napravite spisak i isplanirate budžet!

KOMENTARIŠI