Sećanje na autora serije “Više od igre”: Održani 10. dani Slobodana Stojanovića...

Sećanje na autora serije “Više od igre”: Održani 10. dani Slobodana Stojanovića u Požarevcu

Foto: Urban City / Arhiva

U četvrtak i petak, 10. i 11. oktobra u Požarevcu suorganizovani dani Slobodana Stojanovića po 10. put.

U Požarevcu su završeni “Dani Slobodana Stojanovića”, manifestacija posvećena dramaturgu i scenaristi koji je ostavio dubok trag u televizijskom stvaralaštvu. Među njegova najznačajnija ostvarenja ubrajaju se serija “Više od igre” i filmovi “Siroče” i “Idemo dalje”.

I kad bude slavan, niko neće znati za njega, rekao je svojevremeno Matija Bećković, aludirajući na skromnost Slobodana Stojanovića. Ali, iza fasade tihog čoveka, krili su se velika duša i ogroman talenat.

“On je i u svom pisanju, a ko je čitao njegova dela, i za najveće zločince nalazio neka opravdanja. Tako da njegov opus i sve to proizlazi iz njegovog karaktera, iz njegove duše kakav je on”, kaže Gradimir Stojanović, brat Slobodana Stojanovića.

Slobodan Stojanović bio je dramaturg i dramski pisac, urednik u Televiziji Beograd. Karijeru je započeo kao upravnik Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” u Požarevcu. Preminuo je 2000. godine, a već deceniju svom velikom sugrađaninu i nekadašnjem upravniku požarevačka biblioteka odužuje se kroz manifestaciju “Dani Slobodana Stojanovića”.

“To je i želja u stvari u narednim godinama koje slede, da će biblioteka u saradnji sa Fondacijom ‘Slobodan Stojanović’, koju čine članovi njegove porodice, moći da izda sabrana dela Slobodana Stojanovića i romane, to jest građu koja je sada u rukopisu, a koja se nalazi u njihovom vlasništvu”, kaže Vera Zarić Mitrović, upravnik Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” u Požarevcu.

Povodom desetogodišnjice “Dana Slobodana Stojanovića”, prikazan je kratki film Branke Pražić o ovoj manifestaciji, a promovisana je i monografija o legendarnoj TV seriji “Više od igre”, po kojoj je Slobodan Stojanović, kao njen scenarista, ostao upamćen.

“Nekako se sklopilo sve, da su svi sa ogromnom ljubavlju to prihvatili da rade, a meni se čini da je to nastalo tako što, kad su pročitali taj tekst Slobodana Stojanovića, koji je možda najlepši dramski tekst napisan na srpskom jeziku, svi su shvatili da će to biti prekrasna priča”, navodi autor monografije Dragana Bošković.

U okviru “Dana Slobodana Stojanovića”, Narodna biblioteka “Ilija M. Petrović” dodeljuje i nagradu za najbolju neobjavljenu dramu. Ove godine ona je pripala Vojislavu Saviću iz Beograda, za tekst “Kako, crni čoveče, ništa”, prenosi RTS.

KOMENTARIŠI