Sektor za informacioni sistem u ogranku „TE-KO Kostolac“: I softver i hardver...

Sektor za informacioni sistem u ogranku „TE-KO Kostolac“: I softver i hardver položili korona ispit

Foto: Energija Kostolac

Održavanje hardvera i softvera, kao i opreme za telekomunikacije i svega što ne zahteva neposredni kontakt sa ostalim zaposlenima, završava se relativno brzo i bez ikakvih kašnjenja.

Od početka pandemije Covid-19 posao u ogranku „TE-KO Kostolac“ organizovan je u skladu sa preporukama zdravstvene struke. U realnosti je ovo značilo da je prvi put u kostolačkom ogranku uveden rad od kuće, koji se u najvećoj meri oslanja na obavljanje radnih zadataka putem interneta. Zbog toga je Sektor za informacioni sistem morao dodatno da uloži napore u pouzdano funkcionisanje svoje infrastrukture.

Foto: Energija Kostolac

Marko Grujić, rukovodilac Sektora za informacioni sistem u kostolačkom ogranku EPS-a, ukazuje na to da uspevaju da urade sve što se od njih zahteva.

– Naš sektor radi kao i do sada, po ustaljenim procedurama. Rad sektora za informacioni sistem, i pored smanjenja broja zaposlenih na radnim mestima usled mera vezanih za Covid-19, odvija se gotovo nepromenjeno u smislu ispunjenja radnih obaveza. Svi zaposleni koji su na radu od kuće shvataju svoje obaveze i za sada nemamo nikakvih poteškoća u ispunjenju svih radnih zadataka. Trudimo se da se sve izvršava blagovremeno i bez odlaganja, jer je neometano funkcionisanje našeg sektora vitalno za rad ostalih delovi ogranka – kaže Grujić.

MARKO GRUJIĆ, Foto: Energija Kostolac

Sektori proizvodnje uglja i električne energije zahtevaju pouzdanu i efikasnu podršku Sektora za informacioni sistem, posebno u oblasti uspostavljanja komunikacije s drugim delovima JP EPS.

– Mnogo toga se danas radi bežičnim putem, a video-konferencije su postale deo naše poslovne svakodnevice. Saradnja sa svim delovima unutar ogranka je konstantno dobra, kompletna podrška se obezbeđuje kako onlajn tako i izlascima na teren, uz obezbeđene mere zaštite. Zaposleni u sektoru za informacioni sistem su takođe na raspolaganju da obezbede neometenu komunikaciju između svih delova JP EPS i ogranka „TE-KO Kostolac“, zajedno sa ostalim kolegama IKT-a, pa se može zaključiti da smo postali jedan dobar i jedinstven tim – objašnjava Grujić.

Sektor za informacioni sistem zadužen je i za održavanje IKT infrastrukture, a naš sagovornik ističe da hardvere i softvere održavaju u skladu s aktuelnim procedurama, uz maksimalno uloženi napor svih zaposlenih da se sve završi u adekvatnom roku.

– Što se opreme i softvera za obezbeđivanje ključnih poslovnih procesa tiče, nikakvih kašnjenja nema i ne sme ih biti. Održavanje hardvera i softvera, kao i opreme za telekomunikacije i svega što ne zahteva neposredni kontakt sa ostalim zaposlenima, završava se relativno brzo i bez ikakvih kašnjenja. Ono što zahteva izlazak na teren, neposredni kontakt sa zaposlenima kojima sa podrška pruža, obavlja se uz propisane mere – kaže on.

Foto: Energija Kostolac

Zbog velike dinamike razvoja IKT opreme, u ovoj oblasti je neophodno stalno praćenje tehnoloških pomaka i uvođenje novina u cilju pravovremene modernizacije sistema.

– Zadaci Sektora za informacioni sistem i u ovoj godini biće unapređivanje sistema tehničke zaštite, a tu se pre svega podrazumeva modernizacija onih delova koji zbog svoje vremešnosti ne ispunjavaju standarde. Isto tako ostajemo na kursu jedinstvene IKT celine, odnosno da učestvujemo u integraciji zajedničkih projekta u JP EPS – ističe Grujić.

Stručnjaci

Sektor za informacioni sistem uvek ima potrebu za kreativnim i dobrim stručnjacima, a trenutno raspolažemo zadovoljavajućim brojem zaposlenih. Ipak, zbog konstantnog širenja poslova u nadležnosti sektora, kao i zbog prekida radnog odnosa iz različitih razloga, od velikog značaja bi nam bili novi kadrovi, kaže Grujić.

2 KOMENTARA

  1. Sve je OK i dobro je šta se radi u Kostolcu ali nikada mi neće biti jasno kako može dipl. građ. inženjer direktno odgovoran, bolje rečeno vrši neposredni stručni nadzor na izvođenju građevinskih radova, da obavlja posao od kuće. Posle nam nije jasno kako dolazi do kardinalnih propusta u građenju objekata.

KOMENTARIŠI