Šesnaest godina od smrti Slobodana Miloševića

Šesnaest godina od smrti Slobodana Miloševića

Foto: Urban City // arhiva

Danas se navršava 16 godina od smrti Slobodana Miloševića (1941-2006.), predsednika Srbije i SR Jugoslavije, predsednika Socijalističke partije Srbije i haškog optuženika.

Milošević je od infarkta umro 11. marta 2006. godine u pritvoru Tribunala u Hagu gde je bio od 28. juna 2002. godine. Umro je tokom suđenja kao optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je u Beogradu 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, a na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu je izručen 28. juna 2001. godine.

Slobina spomen soba, Foto: Urban City

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, podseća Beta.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu, a sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice.

Na sahrani su bili najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije, izuzev njenog aktuelnog predsednika Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

KOMENTARIŠI