Veliko Gradište na 43. Međunarodnom sajmu turizma

Veliko Gradište na 43. Međunarodnom sajmu turizma

Foto: Urban City / B.P.

Najveća turistička manifestacija u zemlji i regionu jugoistočne Evrope, 43. Međunarodni sajam turizma, održaće se ove godine od 24. do 27. marta. Turistička organizacija opštine Veliko Gradište nastupiće i ovom prilikom samostalno, ali u krugu štandova regionalne ponude, u hali 4.

Glavni dan prezentacije turističke ponude opštine Veliko Gradište je petak, 25. mart, na štandu Turističke organizacije. Posetioci će imati priliku da uživaju u multimedijalnoj prezentaciji na velikom LED ekranu. Štand će dizajnom, na interesantan način, privući ljubitelje romantičnog odmora, ali i zaljubljenike u mističnu istoriju, a pored Srebrnog jezera – turističkog centra koji tokom sezone privuče oko 700.000 posetioca, biće predstavljena i nezaobilazna Ramska tvrđava.

Foto: Urban City // B.P.

Na prezentaciji, koja će početi u 11 časova, govoriće se o postignutim rezultatima i akcijama koje je ova opština pokrenula u cilju jačanja turističke ponude kao i o investicijama i primerima dobre prakse. Posetioci će moći da se upoznaju sa bogatom turističkom ponudom opštine Veliko Gradište, a ovom prilikom biće najavljeni festivali i jubileji.

Glavna tema prezentacije biće projekat „Vampir Petar Blagojević i vlaška magija“. Petar Blagojević – čuveni vampir iz sela Kisiljeva u opštini Veliko Gradište, preminuo je 1725. godine, a nakon njegove sashrane u selu su počeli da se dešavaju neobjašnjivi – misteriozni događaji. Priča veli da se Petar preobrazio u strašno stvorenje koje je noću napadalo mlađe ljude u selu, isisavalo im krv i oduzimalo dah. Da ovo nije samo još jedna narodna legenda svedoče zvanični spisi Austrougarske monarhije iz tog perioda koji se čuvaju u Narodnom muzeju Austrije, gde je ovaj događaj zabeležen kao prvi slučaj vampirizma u svetu.

Na predstavljanju opštinske ponude govoriće predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Branislavka Veličković i predsednica Udruženja „Đura Jakšić“ iz Beograda i koordinator projekta o Petru Blagojeviću Snežana Milošević. Na prezentaciji će, takođe, niz misterioznih priča ispričati profesor istorije Nenad Mihajlović – Goja.

Druženje će se nastaviti prigodnim koktelom, uz poznate zvuke violine čuvenog Gradištanca Vlastimira Pavlovića Carevca.

KOMENTARIŠI