Šest saveta koje treba da primenite u slučaju zemljotresa

Šest saveta koje treba da primenite u slučaju zemljotresa

Foto: Pixabay // ilustracija

Okolinu Kragujevca noćas i jutros je pogodio zemljotres. Osnovni savet građanima je da kada osete potres ostanu prisebni i ne dozvole da ih obuzme panika. Evo još nekoliko saveta, koje bi trebalo da primenite ako osetite podrhtavanje tla.

Prvi potres sinoć je posle ponoći zabeležen u okolini Kragujevca (3,9 jedinica Rihtera), a isto područje zatreslo se i rano jutros (2 jedinice Rihtera). I u okolini Topole je registrovan potres (1,9 jedinica Rihtera), jutros oko osam časova.

Nakon zemljotresa, mogu se očekivati i naknadni potresi, zato je važno naći bezbednu lokaciju unutar kuće ili stana.

Morate znati gde su noseći zidovi

Potrebno je pronaći zaklon na bezbednim mestima u kući poput dovratnika, nosećih zidova, ili ispod stabilnog stola.

Svakako je potrebno da se udaljite od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera.

Ukoliko ste u krevetu, spustite se pored kreveta i zaštitite glavu. Preporuka je i da ne držite police iznad kreveta.

Ne izlazite iz stana

Kako se navodi na sajtu MUP-a, istraživanja su pokazala da najviše povreda nastaje kad ljudi pokušavaju da izađu iz zgrade za vreme potresa. Zato je preporuka da se ne izlazi dok se za to ne stvore uslovi.

Iz prizemne zgrade ili sa prvog sprata može se izaći na otvoren prostor, ali samo ako postoji bezbedna udaljenost od višespratnica. Nemojte koristiti liftove i stepenište, niti izlaziti na terasu.

Isključite struju

Kao što treba da znate koji su noseći zidovi, treba da znate i gde se i kako isključuju voda, struja i gas, jer je potrebno to da uradite u slučaju zemljotresa. Ukoliko ste koristili bilo koji izvor toplote, isključite ga kada se potres smiri.

U slučaju da dođe do požara, pokušajte da ga ugasite i obavestite lokalnu vatrogasno-spasilačku jedinicu.

Ako ste na ulici, zaštitite glavu

Ako je do potresa došlo dok ste na ulici, udaljite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada – vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su  dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično.

Zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Zaustavite vozilo

Ako ste se, ipak, zatekli u automobilu kada je došlo do zemljotresa, zaustavite ga ako to dozvoljava situacija u saobraćaju, ali izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova.

Kada potres prestane, možete nastaviti vožnju, ali budite obazrivi za slučaj da je došlo do oštećenja.

Imajte kod sebe baterijsku lampu

Moguće je da će doći do dodatnih potresa, zato, ako je objekat oštećen, napustite ga smireno, bez panike i po redu – majke sa decom, stari, bolesni, osobe sa invaliditetom itd.

Ako osećate miris gasa ili vidite pokidane kablove, ne palite sveće, šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija. U stanu uvek treba da imate baterijsku lampu, tranzistor i baterije.

Proverite da li je neko povređen, ali ne pomerajte ozbiljno povređene osobe.

Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile.

KOMENTARIŠI