Šest stvari koje treba proveriti pre odlaska na put kolima

Šest stvari koje treba proveriti pre odlaska na put kolima

Foto: Urban City / ilustracija

Najveće gužve su na autoputevima, zatim magistralnim i regionalnim putevima koji vode ka planinama, banjama i drugim turističkim centrima u zemlji.

Veliki broj vozila je i u tranzitu kroz Srbiju. Branko Stamatovića, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja naglašava da je od juna poginulo oko 70 ljudi i da je cilj kampanje “Vozi odmorno” da se skrene pažnja vozačima koji kreću na put kako da se pripreme. Istakao je da je jedino tehnički ispravno vozilo – vozilo bezbedno za put.

Branko Stamatović upozorava za RTS, da je od juna do danas na putevima Srbije poginulo oko 70 ljudi, a da u proseku život tokom leta izgubi oko 160 ljudi. Zbog tog je, ističe, važno da se što više i dalje radi na bezbednosti u saobraćaju.

U letnjim mesecima, neprilagođena brzina je glavni uzrok nesreća, zbog koje  strada najviše ljudi, svaki peti, zatim vožnja pod dejstvom alkohola i potom umor i pad koncentracije.

Stamatović je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovodi kampanju pod nazivom “Vozi odmoran”.

“Ona je upravo namenjena za sve naše sugrađane koji idu na duga putovanja. Bez obzira da li su to putovanja u naše turističke centre, na letovanja u inostranstvo, cilj ove kampanje je da se skrene pažnja sugrađanima kada idu na put na koje sve načine da se pripreme”, rekao je on.

Šta sve treba uraditi pre puta

– proveriti tehničku ispravnost vozila ( posebno uređaja za upravljanje vozilom, za zaustavljanje vozila, za označavanje vozila i osvetljavanje puta )

– u vozilu imati ispravan aparat za gašenje požara

– imati dovoljno pogonskog goriva u rezervoaru ( posebno zbog neočekivanih ili očekivanih gužvi na i zastoja na putu i u saobraćaju )

– proveriti nivo svih tečnosti u sistemima vozila ( ulje, antifriz, ulje za kočnice, tečnost za pranje vetrobana)

– proveriti ispravnost klima, stakala, brisača, obezbediti “zavesice”-štitnike od sunčevih  zraka

– imati pri ruci dovoljno tečnosti u vozilu

Stamatović ukzuje da se vozilo mora pripremiti bar deset dana pre puta, jer ako postoji neki kvar da se na vreme otkloni.

“Jedino tehnički ispravno vozilo je i vozilo bezbedno za put”, naglašava on.

Ističe da je na prvom mestu važno da se isplanira ruta, kuda će se putovati da se vozači raspitaju o gužvama na putu, na granici, stanju i radovima na putevima, i da se planiraju pauze.

Jedna od glavnih poruka kampanje je da se na svaka dva sata napravi pauza od najmanje 15 minuta.

Kad počinje odmor

“Na put se kreće naspavano i odmorno. Naš odmor ne počinje tek u trenutku kada kreće aranžman, već onog trenutka kada sednemo u automobil i krenemo na put”, opominje Stamatović.

Savetuje takođe, da se putuje isključivo danju, a razlog je što ljudski organizam u toku dana aktivan i navikao je tokom noći da spava.

Kampanja je posebno usmerena na inostrane putnike koji su u tranzitu kroz Srbiju i oni su, navodi Stamatović značajno više počeli da svraćaju na odmorišta puteva.

KOMENTARIŠI