Proizvodni kapaciteti rade 24 časa, uz sve mere zaštite i predostrožnosti. Rad EPS-a je organizovan tako da se proizvodni procesi odvijaju neometano.

Od 19. marta proglašena je epidemija zarazne bolesti Covid-19, epidemija od većeg epidemiološkog značaja i to za teritoriju Republike Srbije. Snabdevanje električnom energijom građana i privrede Srbije od kada je proglašena epidemija Covid-19, odnosno korona virusa i uvedeno vanredno stanje je potpuno stabilno.

Kao i u svim vanrednim okolnostima, „Elektroprivreda Srbije“ je organizovala rad u skladu sa merama Vlade Srbije i predsednika Srbije. Proizvodni kapaciteti rade 24 časa, uz sve mere zaštite i predostrožnosti. Nije stala ni proizvodnja otkrivke ni uglja, stabilan je rad u termo i hidroelektranama, distributivni sistem je spreman, a ono što je veoma važno mere zaštite sprovode se striktno. Rad EPS-a je organizovan tako da se proizvodni procesi odvijaju neometano.

Krizni štab

I pre proglašenja vanrednog stanja uvedene su zaštitne mere u celom sistemu EPS-a. Zaposleni su obavešteni o merama koje treba da preduzmu kako bi se zaštitili, o tome gde i kome mogu da se obrate ako primete simptome.

Formiran je krizni štab na nivou EPS-a, kao i timovi u proizvodnji i distribuciji koji prate stanje na terenu, reaguju i organizuju rad u skladu sa merama Vlade Srbije. Odgovorni sektori i službe za bezbednost i zdravlje na radu brinu o sprovođenju mera zaštite. Strogo se kontrolišu primene zaštite. Redovno se radi dezinfekcija svih radnih prostora, svih mašina, vozila i opreme. Zaposlenima koji rade smenski obezbeđeni su uslovi dolaska i odlaska sa posla druge i treće smene.

Posebna pažnja je posvećena kontroli, odnosno primeni najrigoroznijih mere kontrole ulaska na najznačajnije objekte proizvodnje (komande, bagere…). Na ulasku u sva ova mesta obezbeđena su dezinfekciona i ostala higijenska sredstva i važno je strogo pridržavanje uputstava za sprečavanje širenja virusa.

Uz poštovanje svih mera za zaštitu rudari Rudarskog basena „Kolubara“ i sa kostolačkog kopa „Drmno“ predano i vredno kopaju ugalj, kao što to čine svih 365 dana, u godini, svakog dana 24 časa. Na svim kopovima sprovode se pojačane higijenske mere. Ništa manje opreza nije u termo i hidroelektranama. Velika pažnja je posvećena higijenskim procedurama. Nastavljeni su i poslovi u distribuciji, monteri su na redovnim zadacima. Prioritet je da svi korisnici imaju uredno snabdevanje električnom energijom. I svi drugi delovi EPS-a, ne manje značajni u odnosu na proizvodnju, rade neometano i poslovi nisu stali. Kao i u svim kriznim situacijama, EPS je na visini zadatka i opravdava poverenje više od 3,5 miliona kupaca.

Obavezna samoizolacija

Svi zaposleni su obavešteni da su u obavezi, ukoliko se vraćaju iz država koje su označene kao žarište epidemije virusa Covid-19 ( Švajcarska, Španija, Austrija i Italija), da ne dolaze na posao, već da, u skladu sa odlukom Vlade Srbije, primene samoizolaciju u trajanju od 28 dana. Ukoliko se vraćaju iz drugih zemalja, samoizolacija je neophodna u kućnim uslovima najmanje 14 dana. Neophodno je nadležnima iz službe za bezbednost i zdravlje na radu prijaviti dolazak.

Zabrana kretanja

Odlukom Vlade Republike Srbije, na celoj teritoriji Republike Srbije od 18. marta na snazi je zabrana kretanja u periodu od 20 do 5 časova. EPS je obezbedio dozvole za kretanje do radnog mesta za one zaposlene koji rade u smenskom režimu rada i druge za koje postoji potreba da budu na radnom mestu u tom periodu. Dozvole za kretanje važe samo za odlazak na posao. Državni organi sankcionisaće svaku zloupotrebu, a JP EPS će pokrenuti postupak za utvrđivanje povrede radne obaveze. Svi zaposleni koji ne poštuju zdravstvene i higijenske mere i dolaze na posao, a rizični su na korona virus, biće sankcionisani krivično i disciplinski, kao i njihovi rukovodioci, koji prema ovim zaposlenima ne primene mere izolacije i drugo propisano.

Poštujte mere i čuvajte zdravlje

JP EPS kao najveća energetska i društveno odgovorna kompanija u obavezi je da u svim situacijama obezbeđuje neprekidnu i sigurnu isporuku električne energije za privredu i građane. Obavezu da čuvamo energetsku stabilnost Srbije imamo i sada u vreme epidemije virusa Covid-19 – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, u obraćanju zaposlenima „Elektroprivrede Srbije“. – Hvala vam što u danima izazova za našu zemlju potvrđujete da ste savesni i odgovorni u ispunjavanju radnih zadataka. Predanim radom dokazujete da uz hrabrost i posvećenost poslu možete pobediti svaki izazov i uveren sam da za nas nema nepremostivih prepreka. Poštujte propisane mere zaštite, čuvajte svoje zdravlje i zdravlje vaših porodica.

Dopuna Kodeksa

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, doneo je odluku o dopuni Kodeksa poslovnog ponašanja koja se tiče postupanja u kriznim i vanrednim situacijama. Zaposleni su dužni da se odgovorno ponašaju i poštuju opšta uputstva i preporuke nadležnih.

Kada je reč o aktuelnoj situaciji, potrebno je reorganizovati poslovne aktivnosti i primeniti sve mere za smanjenje šansi za prenos virusa, omogućiti posebnu zaštitu zaposlenih sa zdravstvenim tegobama, kao i primeniti mere i planove za održavanje poslovnih procesa u slučaju većeg broja izostanaka zaposlenih. U dopuni Kodeksa navedene su i specifične mere i obaveze prilikom reorganizacije sastanaka i timskog rada. Kompletne dopune istaknute su na oglasnim tablama i na internom Portalu JP EPS u okviru registra opštih akata.

Mere bezbednosti i zdravlja na radu

Molimo sve zaposlene u Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ da se ponašaju odgovorno i zaštite i sebe i druge od korona virusa i da poštuju mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Mere zaštite:

Često perite ruke vodom i sapunom (u trajanju od najmanje 20 sekundi) ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi 70% alkohola. Posle pranja, česmu zatvorite maramicom ili papirnim ubrusom.

Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu.

Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama.

Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke i ruke odmah operite. Masku koristite samo ako kijate i kašljete ili ukoliko negujete bolesne.

Često provetravajte prostorije.

Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi.

Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.

Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.

Održavajte higijenu životnog prostora.

Za bliže informacije možete pozvati 064/89-45-235 i posetiti covid19.rs, posebnu stranicu Ministarstva zdravlja za informacije o korona virusu. U slučaju da primetite simptome obavestite nadležne za bezbednost i zdravlje na radu.

Preporuke za osetljive grupe stanovništva

Infekcija korona virusom u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja, dok 6% ima teški oblik bolesti sa komplikacijama. Najveći broj teških oblika bolesti registrovan je kod osoba starijih od 60 godina i osoba sa hroničnim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, hronične bolesti disajnih organa, šećerna bolest). Starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima treba da se pridržavaju istih opštih mera zaštite kao i opšta populacija i da koriste svoju uobičajenu terapiju prema savetu lekara.

Kada treba prati ruke?

Ruke treba prati pre: neposrednog kontakta sa hranom i pripreme hrane, dodirivanja usta, nosa i očiju, kontakta sa bolesnikom. Kao i posle: brisanja nosa, kašljanja, kijanja, upotrebe toaleta, kontakta sa životinjama, rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija, vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi, kontakta sa bolesnikom.

1 KOMENTAR

  1. A gde Vam je pravilnik koji predviđa kako se ponašaju Vaši zaposleni ako imaju neke intervencije na terenu ili u domovima korisnika?

KOMENTARIŠI