Foto: Pixabay // ilustracija

Veoma moćnim olujno-gradonosnim oblacima koji su danas zahvatili veći deo Srbije, prema našim procenama, potencijalno je bilo ugroženo više od 1,1 milion hektara obradive površine, pa je sistem odbrane od grada dejstvovao u punom kapacitetu i do popodnevnih sati ispaljeno je 838 raketa, kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

Jugoslav Nikolić za Tanjug navodi da je dejstvovalo osam radarskih centara i to Bukulja, Bešnjaja, Petrovac na Mlavi, Užice, Sjenica, Kruševac, Kukavica i Fruška Gora, koji su preko mreže od 112 lansirnih stanica ispalili 838 raketa.

“Dejstvovalo se na mikrofizičkom planu i tako je sprečeno stvaranje krupnih zrna grada, čime je kinetička energija zrna smanjena, a šteta minimalizovana. Njih je u nekim opštinama bilo, ali sa 10 do 20 odsto oštećenja i na malim površinama”, kaže Nikolić.

Dodaje da se na taj način postiglo da šteta bude minimalna s obzirom na razmeru i jačinu nepogode i zahvaćene površine.

Nikolić navodi da se nestabilno vreme očekuje i tokom večeri i noći i da radarski centri prate stanje.

“Nestabilno vreme očekujemo i sutra i u nedelju, pa i ponedeljak tako da možemo reći da se od utorka očekuje relativno stabilno vreme sa retkom pojavom pljuskova i grmljavine”, objašnjava Nikolić.

Kada je reč o krajevima koji su danas najviše pogođeni nevremenom, ističe da su to bila mesta iz domena radarskog centra Valjevo, zatim Fruška gora, Bukulja i Beštane.

KOMENTARIŠI