Sistem za odsumporavanje u TE „Kostolac B“: Novim tehnologijama do bolje zaštite

Sistem za odsumporavanje u TE „Kostolac B“: Novim tehnologijama do bolje zaštite

Osim smanjenja emisije sumpornih oksida, ovo postrojenje smanjuje i emisiju praškastih materija.

Novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Kostolac B“, kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“, donosi višestruku korist. Najvažnija je poboljšanje zaštite životne sredine, prvenstveno zbog činjenice da je emisija sumpor-dioksida i praškastih materija sada znatno manja nego u prethodnom periodu. Pored značajnog redukovanja zagađujućih materija, sada se u kostolačkom ogranku prodaje i gips, koji nastaje kao nusprodukt u radu sistema za odsumpravanje.

Kvalitet vazduha je poboljšan i smanjivanjem emisije praškastih materija u dimnim gasovima TE „Kostolac B“, a sam proces odsumpravanja odvija se u kontinuitetu, baš kao i proizvodnja električne energije. Smenski način rada omogućava da se kontinuirano smanjuje nivo zagađujućih čestica.

Marko Cimbaljević, vodeći inženjer za odsumporavanje u Termoelektrani „Kostolac B“, kaže da se u radu ovog postrojenja koristi krečnjak.

Foto: Energija Kostolac

− U toku 2021. godine, prema količini utrošenog krečnjaka, čiji se vodeni rastvor koristi kao sorbent, proizvedeno je oko 160.000 tona gipsa. Određene količine se lageruju, a deo se prodaje privredi kao sirovina. Sam rad postrojenja za odsumporavnje veoma je uhodan, završen je probni rad i zaposleni su upoznati do detalja sa ovom tehnologijom, s obzirom na to da je ovo prvo postrojenje tog tipa koje je izgrađeno u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ – kaže Cimbaljević. − Postrojenje za odsumporavanje funkcioniše dobro i posle faze probnog rada.

On ističe da je najvažnije očekivanje ispunjeno − emisija sumpor-dioksida je višestruko smanjena, a znatno su redukovane i emisije praškastih materija, čime je ostvaren važan pomak u zaštiti životne sredine i očuvanju kvaliteta vazduha.

− Emisija sumpor-dioksida smanjena je od 25 do 30 puta u odnosu na prosek. Količine izmerene na bloku 1 u martu su u okviru predviđenih zakonom, to jest imaju nižu vrednost od granične vrednosti emisije (GVE), koja po sadašnjem zakonu iznosi 200 miligrama po kubnom metru. Kao poseban benefit rada postrojenja za odsumporavanje istakao bih i veliko smanjenje emisije praškastih materija, čija je prosečna vrednost daleko niža od GVE, a koja po sadašnjem zakonu iznosi 50 miligrama po kubnom metru. Emisija praškastih materija na bloku 1 u martu iznosila je oko 15 miligrama po kubnom metru – rekao je Cimbaljević.

U narednom periodu očekuje se dodatno pooštravanje dozvoljenih emisija dimnih gasova i praškastih materija koje stvaraju termokapaciteti za proizvodnju električne energije. Na osnovu ovog iskustva, TE „Kostolac B“ s postojećom tehnologijom za odsumporavanje dimnih gasova moći će da zadovolji i nove zahteve.

Foto: Energija Kostolac

U planu je da se ovakvo postrojenje izgradi i za potrebe Termoelektrane „Kostolac A“, koje će omogućiti da se i ta termoelektrana svrsta u termokapacitete koji zadovoljavaju propisane emisije dimnih gasova. Ove obaveze preuzete su u skladu s direktivama Evropske unije, koje je su prihvatile i članice Energetske zajednice u skladu sa evropskom direktivom o velikim ložištima, koja je prethodila trenutno važećoj direktivi o industrijskim emisijama.

Spremna za nove izazove

Imajući u vidu dalje pooštravanje regulative za emisije velikih ložišta, a na osnovu performansi postrojenja i dosadašnjeg rada zaposlenih u eksploataciji i održavanju, može se reći da će TE „Kostolac B“ spremno dočekati nove izazove i na njih i odgovoriti, rekao je Marko Cimbaljević.

KOMENTARIŠI