Ski opening Kopaonik: Besplatno skijanje, bez zabavnih sadržaja

Ski opening Kopaonik: Besplatno skijanje, bez zabavnih sadržaja

Foto: Pixabay // ilustracija

Bliži se sezona skijanja, a sa njom, po prvi put i blaga neizvesnost oko toga kako će zimovanje ove godine izgledati. Na Kopaoniku se planira tradicionalno otvaranje nove ski sezone, uz poštovanje propisanih mera od 3. do 6. decembra 2020. godine.

Istraživali smo šta očekuje posetioce u popularnom turističkom centru, kakve će biti cene i koji sadržaji će biti besplatni. Pročitajte.

Ski opening bez zabavnih sadržaja

Po prvi put u deset godina koliko se organizuje, manifestacija Ski opening Kopaonik proći će bez muzičkih koncerata i drugih sličnih zabavnih sadržaja. Simbolično obeležavanje otvaranja ski sezone na jednoj od najlepših planina Srbije planirano je za prvi vikend u decembru (trajaće od četvrtka 3. decembra do nedelje 6. decembra).

Dok traje manifestacija, ali i tokom čitave zimske sezone, Skijališta Srbije najavljuju strogo poštovanje svih propisanih mera, tako da svi posetioci budu maksimalno bezbedni i zaštićeni. Zahvaljujući dobroj organizaciji, uprkos trenutnim okolnostima, domaćini očekuju da će zimovanje na Kopaoniku ove sezone ispuniti sva očekivanja strastvenih skijaša. Oni tvrde da je aktivan odmor na snegu ostvariv i moguć uz maksimalnu bezbednost svih gostiju.

Uz držanje rastojanja i obavezne socijalne distance biće regulisan i prilaz žičarama, a prodajna mesta obezbeđena. Pored rukavica koje se svakako podrazumevaju, da biste se ukrcali na žičaru biće neophodno da nosite masku i bandan, odnosno zaštitnu maramu za sneg.

Organizatori će osigurati i onlajn kupovinu ski karata tokom čitave zimske sezone. Posebna pogodnost je što se karte mogu preuzeti, osim tradicionalnim putem na prodajnim mestima, i beskontaktno – preko Pickup box aparata. Dovoljno je skenirati vaučer koji dobijete prilikom onlajn kupovine da se karte izrade automatski. Na ovaj način stepen praktičnosti, ali i sigurnosti podignut je na viši nivo.

Cene i besplatni sadržaji

Prvi dan skijanja tokom trajanja ski openinga biće besplatan, a tokom ostalih dana važi popust od 50 odsto. Pojedini hoteli ponudili su okviru svojih paketa besplatan ski pass za ceo period manifestacije. Jedan od besplatnih sadržaja, uz važeću dnevnu kartu biće i korišćenje noćnih staza. Inače, pretprodaja ski karata počela je 15. novembra za predstojeću skijašku sezonu. Ljubitelji skijanja mogu da ostvare popust od 15% do 30. novembra, a novina su i popusti od 5% do 10% tokom čitave sezone za kupovinu karata preko web shopa.

Što se tiče cena ski karata, one već treću godinu zaredom ostaju na istom nivou. Njihova visina, naravno, zavisi od kategorije skijaša i perioda skijaške sezone. Jednodnevni ski pass može vas koštati od 3.300 do 3.900 dinara, dok šestodnevna ski karta za odrasle košta između 15.070 i 16.310 dinara.

Kada je u pitanju noćno skijanje, ono je moguće na tri staze (Pančićev vrh, Karaman greben i Malo Jezero), a cena karte kreće se u rasponu od 2.300 do 2.800 dinara. Kao i prethodnih godina karta za ski vrtić za odrasle košta 700, a za decu 500 dinara. Ski centar će raditi od četvrtka od 9 do 15.30 časova, dok će noćne staze biti otvorene za skijanje od 18 do 22 časa.

Osim popusta za ski pass za vreme manifestacije Ski opening Kopaonik imate mogućnost da po povoljnijim cenama iznajmite i smeštaj, čija je ponuda i više nego široka. Za rezervaciju smeštaja u hotelima na Kopaoniku nije neophodan PCR, kao nijedan drugi test na koronavirus.

Gondola od Brzeća i četiri nove staze

Dobra vest koja će obradovati sve skijaše jeste da ove zime, pored postojećih 39 alpskih ski staza, Kopaonik dobija i četiri nove staze. Ljubiteljima skijanja su i dalje na raspolaganju 26 ski puteva, a tu su i dva poligona za početnike. Vrsni skijaši mogu isprobati svoje veštine na 6 crnih i 10 crvenih staza. Za one manje slobodne dostupne su čak 23 plave (lake) staze.

Ceo skijaški centar se prostire na oko 62 kilometara staza i ski puteva, a sa novim stazama doći će do značajnog proširenja kapaciteta skijališta. Neke od najpopularnijih među skijašima su Karaman, Pančićev vrh, Sunčana dolina i Duboka. Najduža staza je Krčmar (skoro 2000 metara), a jedna od najstrmijih Gvozdac. Početnicima je naročito omiljena plava staza Mali Karaman. Osim staza za nordijsko i alpsko skijanje Kopaonik poseduje i uređen snow park.

Međutim, prava senzacija je najava završetka dugoočekivane gondole od turističkog naselja Brzeće do Malog Karamana. Ova veza vikend naselja sa centrom Kopaonika učiniće mnogo za razvoj najvećeg zimskog odmarališta u Srbiji. Ne samo da će doći do rasterećenja centra, već i do značajnog razvitka podnožja planine, smanjenja saobraćaja, tj. broja vozila na Kopaoniku, a samim tim i ugodnijeg putovanja do samog skijališta. Inače, Kopaonik raspolaže sa 24 žičare i dve pokretne trake (od toga tri žičare su šestosedne, a sedam četvorosedne, ski liftova je deset). Njihov kapacitet prelazi 34.000 skijaša na sat. Sve ove karakteristike čine da ski centar bude u rangu vrhunskih skijališta Evrope.

Skijanje, sankanje i još mnogo toga

Kao jedna od omiljenih sportskih i turističkih destinacija u regionu, Kopaonik godinama privlači posetioce. Premda je skijanje mnogima glavni razlog za posetu zimskog centra, odmaralište nudi još mnogo zabavnog sadržaja po svačijem ukusu. Sankanje za najmlađe, bob na šinama, Mountaincart i vožnja sankama samo su neke od adrenalinskih aktivnosti kojima se može ispuniti dan u popularnom ski centru. Sankalište se nalazi na stazi Karaman greben, a za one koji bi da isprobaju nešto neobično i novo tu je vožnja taksijem tabačem.

Sneg na Kopaoniku je pao, a Skijališta Srbije aktivirala su i sistem za veštačko osnežavanje kojim je pokriveno čak 97% skijališta. Prema tome, skijaške staze su spremne i duga sezona skijanja može da počne.

KOMENTARIŠI