Ako odbornici lokalnog parlamenta u Požarevcu usvoje predlog nove mreže osnovnih škola i predškolske uprave na teritoriji ovog grada, osam četvorogodišnjih seoskih škola biće ukinuto, a đaci iz tih isturenih odeljenja na nastavu će morati da putuju u susedna sela. U tom slučaju, od 1. septembra učenici iz Maljurevca, Bubušinca i Bratinca pohađali bi časove u Bradarcu, đaci iz Prugova išli bi u školu u Lučici, iz Rečice u Kličevcu, iz Nabrđa u školu u Trnjanu, a osnovci iz Kasidola i Beranja putovali bi u selo Bare.

Nadležni su se, kako navode u predlogu odluke, pre svega rukovodili smanjenjem broja učenika kojih je za oko 30 odsto manje nego u periodu od 1992. godine. Navedeno je da će i đacima biti lakše da uče jer se do sada u ovim selima na jednom času odvijala nastava istovremeno za nekoliko razreda. Procenjeno je da će ovom racionalizacijom grad Požarevac uštedeti oko 16,6 miliona dinara godišnje. Ali, dok gradska kasa ostaje punija, kućni budžeti 17 radnika, od kojih sedam prosvetara, ostaće tanji, jer ostaju bez posla.

Škole u samom Požarevcu, kao i Kostolcu, nisu predmet ove racionalizacije.

Predloženim izmenama oslobodilo bi se više od 1.500 kvadrata prostora, a deo školskih zgrada u selima preuredio bi se u vrtiće. Tako na primer, nova mreža predškolske ustanove predviđa da se umesto škola u Prugovu, Kasidolu i Babušincu, koje se gase, tamo otvore vrtići za decu od jedne do tri godine. Ovaj korak obrazložen je migracijom stanovništva i promenama porodičnih potreba, te činjenicom da PU „Ljubica Vrebalov” Požarevac nema kapacitete u postojećih jedanaest objekata, pa svake godine ostane neupisano više od 200 dece.

Sednica Skupštine grada na kojoj će se odlučivati o ovom predlogu zakazana je za 19. mart. Ako odbornici aminuju ovu odluku, od 1. septembra na teritoriji Požarevca trebalo bi da postoji osam škola i 16 isturenih odeljenja.

KOMENTARIŠI