Goran Miloradović, inženjer rudarstva i rukovodilac Službe za rudarsko-geološka merenja: I rudari...

Goran Miloradović, inženjer rudarstva i rukovodilac Službe za rudarsko-geološka merenja: I rudari umeju da plešu

Ples mi je doneo druženje i veliki broj poznanika i prijatelјa u raznim delovima Srbije, okolnim zemlјama, ali i sa drugih kontinenata, kaže Goran Miloradović.

Ples oplemenjuje dušu, a velika je veština da uklopite pokrete i korake sa ritmom muzike. Zato je uz urođeni talenat i osećaj za ritam potrebno da se uloži mnogo sati vežbanja, truda i rada. I da volite ples, to je prvi preduslov, kaže nam Goran Miloradović, diplomirani inženjer rudarstva i rukovodilac Službe za rudarsko-geološka merenja u kostolačkom ogranku EPS-a. Ples je njegov hobi i velika lјubav. Goran je završio rudarski odsek, smer rudarsko merenje, na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. U tadašnjem Javnom preduzeću „Kopovi Kostolac“ zaposlio se 1997, a od 2002. do 2005. godine radio je na PK „Ćirikovac“ kao šef smene najpre na prvom, a posle i na drugom BTO sistemu. Od 2005. do danas angažovan je u Službi za rudarsko-geološka merenja, a 2012. godine je postao i šef ove službe.

− Prvi kontakt sa igrom imao sam u osnovnoj školi, kada sam igrao folklor četiri godine, a u gimnaziji sam počeo da se bavim plesom, standardnim i latino, u plesnoj školi koja je prethodila današnjem požarevačkom „Boleru“. Nastavio sam da plešem i na početku studiranja u Beogradu, početkom devedesetih godina, a onda je usledila pauza do 2015. godine − kaže Miloradović.

Ponovo je krenuo na ples u požarevačkom klubu „Rojal“, gde je pored standardnih i latino plesova vežbao i salsu i baćatu. Kizombe, još jedan od tri plesa koji su sada svetski hit, tada nije bilo.

Foto: Energija Kostolac

− Na prvoj žurci jednog od plesnih klubova u Beogradu video sam da su mi potrebni bolјi uslovi za učenje i vežbanje u ovoj oblasti. Tada sam se prebacio u beogradske plesne škole i prošao kroz većinu njih. U zavisnosti od termina, rokova i veličina grupa, uklapao sam se jer sam samo vikendom imao mogućnost da idem. Zanimlјivo je da sam u jednom periodu istovremeno vežbao u pet plesnih škola u Beogradu, a kizombu sam vežbao i u Smederevu. Već 2016. godine počeo sam da idem na plesne vikende i festivale koje organizuju plesne škole u Srbiji i okolnim zemlјama. Prvo sam bio na festivalu u Rovinju, jednom od najvećih i najatraktivnijih u svetu. Ovaj festival najduže traje, na njemu učestvuju vrhunski svetski plesači i pojavi se više od 15.000 lјudi – objašnjava Goran.

Pored toga, učestvovao je više puta i na većim festivalima kizombe u Zagrebu, zatim u Poreču, kao i u Budimpešti, gde je pored kizombe zastuplјena i baćata. U Beogradu je učestvovao i na festivalima „Sensual weekend“ i „Kizomba bomba“, a redovno posećuje i žurke i rođendanske proslave koje skoro svakog vikenda organizuje neka od plesnih škola. Išao je i u Novi Sad, na „Kubaneru“, jedan od najvećih salsa festivala u Srbiji. Zahvalјujući plesu proputovao je Srbiju i plesao u Kragujevcu, Beloj Crkvi, Vršcu, Pančevu, Jagodini, Ćupriji, Užicu, kao i u nedavno otvorenoj plesnoj školi u Nišu. Goran ističe da je kizombu najmanje učio u plesnim školama, najviše preko radionica na festivalima, i misli da ju je najbolјe savladao.

− Uz osnovni posao, tri godine sam bio potpuno posvećen plesu, koji mi je glavni izvor aktivnog odmora, opuštanja, strasti, lјubavi prema nečemu što voliš. Ples mi je doneo druženje, ali i veliki broj poznanika i prijatelјa u raznim delovima Srbije, okolnim zemalјama, ali i sa drugih kontinenata. Zato su se moj dosadašnji uloženi trud, rad i vreme zaista isplatili. Sada sam se posvetio salsi i taj ples najviše vežbam u plesnoj školi „Urban kor“ u Smederevu − kaže Goran i dodaje da je dvojicu kolega iz ogranka „TE-KO Kostolac“ uspeo da „zarazi“ plesom. Mirko Milić iz elektroslužbe i Marko Marković, bagerista na prvom BTO sistemu, vredno vežbaju salsu i stigli su već do srednje grupe.

Nagrade s plesnih takmičenja, Foto: Energija Kostolac

Geografsko poreklo plesova

Kizomba je ples koji je nastao u Angoli i preteča je plesa semba. Tradicionalna verzija je najrasprostranjenija, ali je poslednjih godina u prvi plan izbio moderniji pravac „urban kiz“ i brazilski „zuk“, kao još jedan pravac koji ima isto poreklo i sve je zastuplјeniji.

Baćata je ples iz Dominikanske Republike, ali sada postoji i moderna verzija, koja dominira na svetskoj plesnoj sceni, a sve više se širi i baćata senzual.

Sabori geodeta

Od 2011. godine zaposleni iz Službe za rudarsko-geološka merenja ogranka „TE-KO Kostolac“ odlaze na Sabore geodeta. U standardnom i latino plesu, sa različitim partnerkama, na ovim druženjima redovno sam osvajao nagrade, kao i u pojedinačnim sportskim disciplinama – pikadu i stonom tenisu – kaže Goran Miloradović.

Plesanje sa najbolјima

Kada su u pitanju moja dva omilјena plesa – kizomba i baćata, imao sam privilegiju da plešem sa najbolјim instruktorkama iz Srbije i okolnih zemalјa, a u više navrata i sa najbolјim svetskim plesačicama. Do sada sam između ostalih igrao sa Izabelom (plesni par Izabela – Felisijen), Paolom (par Paola – Rikardo), Kloe (Kloe i Karlos), Tarom (Tara – Julijan), kao i sa Italijankama Anom Ferari i Ralijom Gati – pohvalio se Miloradović.

KOMENTARIŠI