Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta

Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Poslanici Narodne Skupštine usvojili su danas rebalas budžeta za 2020. godinu.

Narodna Skupštine Srbije usvojila je danas rebalans budžet većinom glasova. Za je bilo 207 poslanika, a protiv 4.

Zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Narodna Skupština nije prihvatila amandman na rebalans.

“Imaćemo povećanje plata, minimalnih zarada, penzija”

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da će budžet za 2021. predvideti povećanje plata, minimalnih zarada, penzija.

Budžet će u narednih desetak dana biti usvojen na Vladi, naveo je Mali. Kada je reč o ekonomiji zemlje, Mali navodi da će Srbija imati najveći rast BDP-a u Evropi.

“Naša zemlja se već devet meseci bori na dva fronta za, za spas života i spas ekonomije. Cilj rebalansa je da doprinese i jednom i drugom”, rekao je Mali.

Milićević: Prioritet je da se sačuva zdravlje građana Srbije

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da predlagači amandmana nisu na pravi način sagledali priortete koji treba da se postignu rebalansom.

“Prioritet je da se sačuva zdravlje građana Srbije, kada kažem građana Srbije tu mislim i na predstavnike nacionalnih manjina”.

Rekao je da je cilj da oprema, bolnice, klinički centri budu bolji i da je to cilj rebalnasa budžeta.

Mali: I pored najveće krize u svetu država obaveze ispnjava u dinar

Ministar finansija Siniša Mali je govoreći o amandmanu podnetom na rebalans, rekao da ne postoji nikakva diskriminacija prema bilo kojoj manjini i da država obaveze ispunjava u dinar.

Mali je naveo da je u martu krenula pandemija, da se tada država odgovrono ponašala, da je od svih traženo da kažu nepotrebne troškove i ulaganja da bi država videla kako da se izbori sa krizom.

Poručio je da ne postoji nikakva diskriminacija prema bilo kojoj manjini, ili građanima i da ne može da prihvati da neko situaciju prebacuje na teren disrkiminacije. “Naša zemlja se razvija, idemo napred, ulažemo u putnu, železničku infrastrukturu, bolnice”, rekao je Mali.

“Nismo protiv da pomognemo, i pomoći ćemo. Očekujemo od Savet za manjine kaže koliko im je potrebno da funkcionišu. Do današanjeg dana taj odgovor dobio nisam. Kada dobijemo, dobiće novca koliko im je potrebno”.

Pored najveće krize u svetu, država obaveze ispunjava u dinar i prema svima, rekao je Mali.

Poslanička grupa Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka podnela je amandman na rebalans budžeta za 2020.godinu.

Enis Imamović iz Ujedinjene doline SDA Sandžaka rekao je da cilj amandmana da se odustne od smanjenja finansiranja rada nacionalnih veća.

“Mi ovim amandmanom nismo tražili povećanje sredstava, već da se realizuju sredstva predviđena za 2020. godinu, Sredstva su neopohodna da bi se nastavili započeti projekti”, rekao je Imamović.

Imamović je objasnio da je nacionalnim većima stigao dopis od Kancelarije za ljudska i manjinska prava da im se za redovne aktivnosti smanjuju sredstva u iznosu od 20 odsto.

Na sednici je prisutno 165 narodnih poslanika. Sednici prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali.

Skupština Srbije završila je u utorak raspravu u načelu o rebalansu budžeta za 2020.godinu, a rasprava o jednom amandmanu na rebalans počeinje danas kada se očekuje i glasanje.

Članovi odbora razmotrili rebalans budžeta za 2020. godinu

Odbor za finansije, republicki budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava razmotrio je na današnjoj sedinici u pojedinostima Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana PIO Fonda, RFZO, Fonda SOVO i NSZ za 2020. godinu.

Na Predlog zakona podnet je jedan amandman koji Vlada i Odbor nisu prihvatili.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Aleksandra Tomić, a prisustvovali su clanovi i zamenici clanova Odbora- Nikola Jolović, Vladimir Marinković, Ana Čarapić, Olivera Pešic, Sonja Vlahović, Adrijana Pupovac, Milenka Subić, Bratimir Vasiljević, Uglješa Marković, Zoran Tomić, Marina Raguš, Milorad Mijatović i Zoltan Pek.

Sednica je počela u utorak, 10. novembra, a juče u parlamentu nije bilo aktivnosti zbog državnog praznika – Dana primirja.

“Nadam se da će biti kratka rasprava o ovom jednom amandmanu i glasanje”, rekao je predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Podsetimo, sednici je u utorak prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, koji je tada detaljno obrazložio plan rebalansa.

Mali je tada precizirao da su drugim rebalansom budžeta Republike Srbije za 2020. godinu predviđeni ukupni prihodi od 1.292,4 milijardi i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi, odnosno deficit od 483 milijardi dinara i istakao da je projekcija prihoda budžeta konzervativna.

“Reč je o deficitu koji ni na koji način ne ugrožava našu makroekonomsku stabilnost. Mi smo u proseku Evropske unije (EU). S druge strane, imate zemlje poput Velike Britanije, čiji je projektovani deficit 16,5 odsto, takođe i Francuska i Španija imaju neuporedivo veće projektovane deficite. Važno je da to utvrdite i uporedite sa učešćem javnog duga u BDP-u. Taj iznos neće preći nivo Mastrihta od 60 odsto, što znači da smo u stabilnom finansijskom položaju”, napomenuo je Mali obraćajući se poslanicima.

Rekao je da ovaj rebalans pruža mogućnost da se još odlučnije i jače nastavi borba protiv koronavirusa.

KOMENTARIŠI