Sledeće godine obnova rodne kuće Milene Pavlović Barili

Sledeće godine obnova rodne kuće Milene Pavlović Barili

Galeriji „Milena Pavlović Barili“ godina koja je na izmaku protekla je u znaku brojnih izložbi, sve u cilju popularizacije Mileninog dela. Priređene su tri izložbe u samoj galeriji, kao i tri gostujuće, van Požarevca. Kako je za Braničevo Danas istakla direktorka Ljiljana Dabić, sve tri izložbe u galeriji bile su tematskog karaktera

– Prva izložba, pod nazivom Maison Barili Belgrade / New York, postavljena je krajem 2017. i trajala je do kraja februara ove godine. Ona je prezentovana uz master rad Stefana Žarića, a odnosila se na opus Mileninog stvaralaštva koji je do sada bio manje istražen, modni dizajn, istakla je Dabić. Druga tematska izložba bila je postavljena za „Noć muzeja“, pored stalne postavke i bila je dostupna posetiocima do kraja novembra. To je bila kompozicija Mileninih dela inspirisana glumcem Rudolfom Valentinom, gde je javnosti po prvi put prezentovano Milenino umetničko delo sa obe strane platna u specijalno dizajniranom ramu koji je poklon Zorana Mladenovića iz Montreala u Kanadi. Treća tematska izložba otvorena je 27. novembra i u okviru nje prezentovan je diplomski rad Ane Vuković – muzejska postavka „Kuća snova, nadrealizam u enterijeru“. Ova izložba trajaće do kraja marta meseca 2019. godine.

Galerija je organizovala i tri gostujuće izložbe. Prva je bila u Žagubici, za Dan opštine, kada su posetioci mogli da vide širok opus Mileninog stvaralaštva. Druga je održana u Novom Sadu, prezentovana uz master rad Stefana Žarića – moda i modni dizajn. Postavljena je u prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, gde je prethodne godine master rad Stefana Žarića „Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti“ dobio nagradu kao najbolji master rad iz istorije umetnosti u 2017 godini. Treća je otvorena 7. novembra u Domu Jevrema Grujića u Beogradu pod nazivom „Čarobna Milena“. Ova postavka privukla je veliki broj visokih zvanica na samom otvaranju, poput princeze Jelisavete Karađorđević, predstavnika brojnih ambasada inostranih zemalja i predstavnika kulturnih institucija naše zemlje. Izložba u Beogradu biće otvorena do kraja marta naredne godine, kazala je direktorka Galerije. Bogat program biće priređen i naredne godine, kada će se održati i Bijenale „U svetlosti Milene“, 17. po redu, za koje je Galerija već sačinila finansijsku i tehničku pripremu.

– U međuvremenu smo uspeli sopstvenim prihodima otkupiti umetnički rad Katarine Žarić, pobednice prethodnog bijenala. Sa tim radom, Galerija ukupno poseduje 56 umetničkih radova savremenog slikarstva, rekla je Dabić za Danas.

Jedan od najznačajnijih projekata dogodine biće obnova Milenine galerije. Sredinom decembra Fondacija „Milenin dom“, javnom nabavkom, izabrala je projektantsku kuću koja će u narednih pet meseci izraditi idejno rešenje sa urbanističkim projektom, te izradu kompletno projektno-tehničke dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta Galerije.

– Nakon toga, predstoji isto tako naporan rad u obezbeđivanju novčanih sredstava za izvođenje radova. Mene lično raduje činjenica da smo pokrenuli i krupnim koracima ušli u realizaciju ove ideje, odnosno želje darodavca Milenine majke Danice, da Milenina dela budu izložena u Galeriji dostojnoj stvaralaštva njene ćerke, istakla je direktorka i dodala da se 2019. planira i gostujuća izložba u Pljevljima, Crnoj Gori, u novootvorenom kulturnom centru u tom gradu.

Galerija poseduje 894 Milenina umetnička rada, od čega 136 ulja na platnu, 51 pastel, 286 tempera i akvarela, šest grafika i 415 crteža. Pored umetničkih dela, u memorijalnoj sobi izloženi su sačuvani predmeti iz kuće porodice Pavlović, nameštaj, kućna biblioteka, Milenine lične stvari poput štafelaja i pribora za slikanje, prvih cipelica koje je nosila, njenih igračaka, kozmetičkog pribora i nakita.

Na novom sajtu 3D prezentacija

„U cilju što bolje promocije naše institucije unapredili smo informacionu elektronsku platformu, uradili 3D prezentaciju Galerije na novoizrađenom sajtu. Učesnici smo na projektu koje je Ministarstvo kulture odobrilo, a odnosi se na ažuriranje podataka i prezentaciju naše Galerije u specijalno dizajniranoj aplikaciji, koja pokriva najznačajnije objekte kulture u našoj zemlji“, kaže Dabić.

KOMENTARIŠI