Izgradnja pristaništa „Kostolac“: Radovi pri kraju

Izgradnja pristaništa „Kostolac“: Radovi pri kraju

Funkcionalne probe u toku, uspešna proba pretovara gipsa u barže

Izgradnja pristaništa „Kostolac“, koja je počela polovinom marta 2017, privodi se kraju. U toku su funkcionalne probe, a kraj 2018. godine je rok za završetak ovog projekta, jednog od pet iz prve faze kineskog kreditnog aranžmana u kostolačkom ogranku EPS-a.

– Praktično, završeni su svi radovi koji su bili obaveza izvođača, a uskoro se očekuje primopredaja radova, uz otklanjanje sitnijih primedbi – rekao je mr Nebojša Mišić, rukovodilac prve faze projekta TE „Kostolac B“.

On je dodao da je obaveza izvođača radova da se u garantnom roku otklone svi eventualno uočeni nedostaci.

Završni radovi na izgradnji, Foto: Energija Kostolac

− Polovinom decembra urađena je proba pretovara gipsa u barže i obrnuto. Postrojenje za pretovar pepela pustiće se u rad kada se priklјuči na silose pepela u termoelektrani „Kostolac A“. To će biti moguće nakon završetka rekonstrukcije sistema otpepelјivanja u ovoj elektrani. Radovi na izgradnji su u završnoj fazi. Očekuje se da se do kraja 2018. završe svi poslovi i da pristanište bude raspoloživo za upotrebu. Način upravlјanja pristaništem biće rešen organizaciono i kadrovski u narednom periodu − istakao je Mišić.

Radove na izgradnji pristaništa „Kostolac“ izveo je konzorcijum koji čine beogradske firme „Akvamont servis“ i „Hidrotehnika hidroenergetika“, „Južna Bačka“ iz Novog Sada i smederevski „Tomi trejd“. Vrednost ovog projekta je 15,86 miliona dolara.

Na godišnjem nivou, sa pristaništa „Kostolac“ otpremaće se 157.000 tona suvog pepela i 105.000 tona gipsa, koji nastaje kao nusproizvod sistema za odsumporavanje u termoelektrani „Kostolac B“. Pretovarivaće se i 50.000 tona opreme za „TE-KO Kostolac“ koja se doprema rekom, a dalјe će se otpremati drumskim transportnim sredstvima do predviđene lokacije.

Prve količine gipsa za utovar, Energija Kostolac

Lakši transport

U krugu termoelektrane „Kostolac B“ postoji deponija uglјa na kojoj se nalazi obrađen ugalј pripremlјen za prodaju velikim potrošačima, toplanama i energanama na ugalј, kao i za široku potrošnju. Planirana količina uglјa, koja bi se svake godine transportovala preko pristaništa, u periodu od aprila do septembra, iznosi oko 50.000 tona.

KOMENTARIŠI