Služba za toplifikaciju ogranka „TE-KO Kostolac“: Vazduh u Kostolcu je čist

Služba za toplifikaciju ogranka „TE-KO Kostolac“: Vazduh u Kostolcu je čist

Planiran je i remont u cilјu pobošanja infrastrukture dalјinskog grejanja

Prema merenjima kvaliteta vazduha Zavoda za javno zdravlјe iz Požarevca, vazduh u gradskoj opštini Kostolac se svrstava u veoma čist.

− U Kostolcu je, prema našim merenjima, vazduh čist, što je posledica toga da je veći deo Kostolca priklјučen na toplifikacioni sistem, pa samim tim nema loženja, što je jedan od najvećih zagađivača vazduha. To je i zbog toga što filteri koji su ugrađeni u dimnjake elektrane rade savršeno − rekao je dr Zoran Pavlović iz Zavoda za javno zdravlјe iz Požarevca.

Isporuka toplotne energije ove sezone protiče dobro, a prema rečima Vladimira Đorđevića, rukovodioca Službe za toplifikaciju ogranka „TE-KO Kostolac“, ova služba je sve poteškoće savladavala u najkraćem mogućem roku.

− Imali smo nekoliko puta zastoje u radu blokova TE „Kostolac A“ koji su doveli do prekida u snabdevanju, ali je sve to sanirano u kratkom roku. Postoje i pojedinačne primedbe korisnika koje se uglavnom odnose na kvalitet i temperaturu grejanja. Trudimo se da ih rešavamo maksimalno efikasno. U jednom delu podstanica koje su priklјučene na požarevački toplovod, zbog automatskog sistema za regulaciju temperature i usklađivanja sa spolјnom temperaturom, koji je ugrađen radi štednje energije, korisnici su imali nižu temperaturu isporučenu kroz sistem. Naši korisnici nemaju razumevanja za takav način rada, pa zahtevaju više temperature u svojim stanovima bez obzira na spolјne uslove. Ovakvi sistemi ne postoje u svim podstanicama, pa nam korisnici često prigovaraju da su bili kod poznanika u drugom delu grada i da je tamo bilo mnogo toplije nego u njihovim domovima – rekao je Đorđević.

Planiran je i remont u cilјu pobolјšanja infrastrukture dalјinskog grejanja.

− Planom remonta obuhvaćene su sve lokacije na kojima je utvrđeno da je potrebno da se zamene određene deonice primarnog voda starog trideset godina, kako bismo povećali pouzdanost i stabilnost sistema. Konkretno, za ovu godinu je predviđena, od većih poslova, zamena primarnog toplovoda za zonu 3 u Kostolcu, zamena primarne linije u Zelengorskoj ulici u selu Kostolac, rekonstrukcija sekundara na dve lokacije u zoni 11 u Kostolcu, čišćenje izmenjivača toplote u podstanicama. Za ovu godinu je predviđena i izgradnja toplotne podstanice u elektrani A za grejanje objekata u krugu elektrane – kaže Đorđević.

On dodaje da je priroda ovog posla određivanje prioriteta i da se ne može svuda u isto vreme intervenisati.

− Uvek ćemo prvo intervenisati tamo gde je ugrožen veći broj korisnika. Ovo je posebno izraženo na početku grejne sezone, kada svi korisnici žele odmah da dobiju grejanje, što je praktično neizvodlјivo. U našoj nadležnosti je više od 3.500 kuća i stanova, koji se greju iz 85 podstanica, a nalaze se na teritoriji koja obuhvata grad Kostolac i sela Stari Kostolac i Drmno, ali i sva preduzeća, kao i objekte ogranka „Kostolac“. Obim posla je znatno povećan poslednjih godina, a imamo manje radnika, što nas obavezuje na maksimalno angažovanje – kaže Đorđević.

Protivzakonito

Molim građane da ne posežu za aktivnostima koje su zakonom zabranjene, kao što su ugrađivanje dodatne cirkulacione pumpe i ispuštanje vode iz instalacija radi bolјe cirkulacije. Na taj način direktno ugrožavaju sistem grejanja, ometaju druge korisnike i dovode u pitanje i samo funkcionisanje termoelektrana, što se nikako ne sme dozvoliti. Za takve slučajeve biće primenjene odgovarajuće zakonske sankcije, kaže Đorđević.

KOMENTARIŠI