Foto: Urban City // arhiva

U sredu, 28. juna 2023. godine u 10 sati venac na grob Slobodana Miloševića položiće delagacija Glavnog odbora SPS na čelu sa Nikolom Šainovićem, delegacija Gradskog odbora SPS Požarevac na čelu sa predsednikom dr Srećkom Bosićem, takođe i predstavnici Udruženja “Sloboda”, kao i predstavnici drugih Opštinskih i Gradskih organizacija SPS sa teritorije RS.

Uhapšen je 1. aprila 2001. godine. Tribunalu je izručen 28. juna 2001. godine. U Hagu mu je suđeno za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Proces koji je počeo 12. februara 2002. godine, tokom kojega se branio sam, prekidan je više od 15 puta, zbog njegovog visokog pritiska, a obustavljen je nekoliko dana nakon njegove smrti.

Miloševićeva vladavina trajala je nešto duže od 10 godina, a počela je govorom na Gazimestanu na Vidovdan – 28. juna 1989. godine, povodom obeležavanja 600 godina Kosovske bitke, kojem je prisustvovalo, kako se tada navodilo, milion ljudi.

Umro je 11. marta 2006. godine od infarkta, a po želji porodice, kada je odbijen zahtev da bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće, ispod lipe u Požarevcu.

KOMENTARIŠI