Foto: YT screenshot

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će sledeće godine sigurno biti najavljenog povećanja plata i penzija. Gostujući na RTS, govorio je i i fiskalizaciji. On kaže da treba vremena da se u proces fiskalizacije uvedu advokati i taksisti.

“Uvek je problem bio u načinu rada advokata i taksista”, podsetio je.

Poručio je da ne isključuje mogućnost da će otvoriti diskusiju sa ove dve kategorije stanovništva.

“Nama je cilj da svako bude fiskalizovan”, napomenuo je.

Novim modelom fiskalizacije, kaže Mali, omogućiće se i mnogo bolja kontrola Poreske uprave, te smanjiti obim takozvane “sive zone”.

“Ili ćete raditi potpuno legalno ili ćete biti potpuno u ‘crnoj zoni’. Ali sve to treba posmatrati kroz širi reformski proces – on podrazumeva i uvođenje elektronskih faktura, što će omogućiti povraćaj PDV-a istog dana, zatim 2023. elektronske otpremnice… Ako sve to uzmemo u obzir, teško ćete da prođete ako ste van tog sistema”, naglasio je ministar.

Na novi model fiskalni obveznici treba da pređu u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine, a Mali je podsetio da će privrednici od 15. oktobra, preko sajta Poreske uprave, moći da se prijavljuju za državne subvencije.

Ministar je govorio i o trećem paketu pomoći, a u okviru kog je nedavno uplaćeno 50 evra penzionerima.

“U novembru će biti isplata pomoći građanima od 30 evra, u decembru uplaćujemo još 20 evra. Ne zaboravite da će penzioneri dobiti i dodatnih 20.000 dinara u februaru”, poručio je.

KOMENTARIŠI