Srbija prva u Evropi po broju novih slučajeva kovida

Srbija prva u Evropi po broju novih slučajeva kovida

Foto: Pixabay // ilustracija

Lekari su i juče tokom dana, ne čekajući nove podatke o broju obolelih, hospitalizovanih i preminulih od virusa korona u 15 časova, upozoravali da je situacija s obolevanjem od kovida 19 alarmantna i da bi trebalo nešto hitno preduzeti i uvesti strože restriktivne mere.

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović još u jutarnjem televizijskom programu upozorila je da brojke o zaraženim predstavljaju vrh ledenog brega, ocenjujući da mnogi koji obole i ne potraže medicinsku pomoć.

– Nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji se ne pridržavaju mera. Kada bismo poštovali osnovne mere, situacija bi bila dramatično drugačija – rekla je Jovanovićeva, predlažući da se za početak posle 17 časova zatvore ugostiteljski objekti, a ostave prehrambene trgovine, apoteke i eventualno benzinske pumpe da rade.

– Epidemija je u ovom četvrtom talasu dostigla pik. Veliki je broj inficiranih, hospitalizovanih, ogromni su redovi ispred kovid ambulanti, a imamo bolesnike s vrlo teškim kliničkim slikama – navela je Tanja Jovanović, podsećajući da vlada „epidemija nevakcinisanih”, kod kojih je moguće da se razvije teška klinička slika i dodala da vakcine koje su u upotrebi u Srbiji još štite protiv delta soja virusa korona.

Inače, iz Ministarstva zdravlja juče je zvanično saopšteno da je evidentirano novih 7.549 slučajeva zaražavanja virusom korona pošto je testiran 23.991 uzorak, preminulo je 47 obolelih od kovida 19, dok je na respiratorima 241 pacijent.

Da stanje nije dobro, uprkos vakcinama kojih ima dovoljno, kako tvrde nadležni, potvrđuju i evropske službe. Srbija se nalazi na prvom mestu u Evropi, a na četvrtom u svetu po broju novih slučajeva virusa korona na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, pokazuju najnoviji podaci sa sajta „worldometers.info”, tako da je sa 5.509 novozaraženih na milion stanovnika, Srbija pretekla Crnu Goru (4.976), iza koje slede Litvanija (3.783) i Velika Britanija (3.552). Među prvih deset zemalja po tom parametru našle su se još dve države s prostora bivše SFRJ – Slovenija na osmom i Hrvatska na desetom mestu. Na globalnom nivou, ispred Srbije su samo dve prekomorske teritorije – Nova Kaledonija i Bermudi, kao i egzotična ostrvska država Antigva i Barbuda.

Udruženje lekara „Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) uputilo je tokom jučerašnjeg dana sa svog sajta otvoreno pismo, kako su naveli, vlastima i građanima Srbije, u kojem su izneti konkretni koraci koje bi trebalo preduzeti u naredne četiri nedelje.

U pismu navode da „epidemija poprima razmere najgoreg decembarskog talasa s rekordnim brojem zaraženih od početka pandemije, pri čemu ni broj umrlih ne zaostaje, a vakcinacijom je obuhvaćeno jedva oko 40 odsto stanovništva za osam meseci masovne imunizacije”. Stanje na terenu je takvo da su bolnice pune, mesta na respiratorima nema, čeka se po celu noć ispred bolnica za prijem, navedeno je u pismu.

Po modelu koji su predložili i pre godinu, iz UPK su ponovili da je u ovom trenutku i pod ovakvim okolnostima hitno potrebno zatvaranje svih objekata koji nisu neophodni na najmanje četiri nedelje. Zatvaranje, između ostalog, znači da su obustavljeni svi masovni skupovi, zabranjeni koncerti, svi sportski događaji, u javnom prevozu popunjenost kapaciteta najviše do svakog drugog sedećeg mesta uz korišćenje više vozila, kompletna nastava onlajn sem vrtića za decu roditelja esencijalnih zanimanja, rad od kuće što je više moguće…

Stručnjaci iz „Ujedinjeni protiv kovida” smatraju da bi odmah trebalo prekinuti sistematsko sejanje nenaučnih stavova preko medija i pozvati medije na odgovornost prema građanima u smislu ukidanja senzacionalističkih sadržaja kada se radi o pandemiji. Traže i da Krizni štab preuzme odgovornost za tekući epidemijski talas, poštuje naučna saznanja, bez kalkulacija o političkim efektima preduzetih mera, uz uvažavanje iskustva drugih evropskih zemalja, čije su protivepidemijske mere pokazale svoju delotvornost.

I direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić, uz to i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, ocenio je da je s više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemijska statistika nikad gora, a glavni razlozi za to su nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana.

– Ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore, šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili smo u junu i julu i danas nam umire na desetine ljudi. Što se vakcinacije tiče, stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije, koja je u januaru imala 10.000 zaraženih na dnevnom nivou i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 odsto vakcinisanih i imaju svega 50 inficiranih dnevno – rekao je Bekić.

KOMENTARIŠI