Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

 U maju kampanja Euromelanoma

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima – pravilnikom.

solarijum

Pre donošenja Zakon o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije – rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma – Euromelanoma 2017.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posledica UV zračenja u solarijumu.

Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja – kaže Škiljević.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

 

KOMENTARIŠI