Foto: Urban City / I.P.

U sredu i četvrtak, 15. i 16. februara se u Srbiji obeležava Sretenje-Dan državnosti koji se praznuju neradno.

Dan državnosti Srbije, inače, slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Posle Sretenja, dolaze Uskršnji praznici. Uskrs je 16. aprila, a neradni dani biće od 14. aprila (Veliki petak), zaključno sa 17. aprilom (drugi dana Vaskrsa). Prvi maj slavi se dva dana i praznovaće se prva dva dana tog meseca.

Neradni dani povodom Međunarodnog praznika rada koji se obeležava 1. maja biće ponedeljak i utorak ( 1. i 2. maj).

Poslednji neradni dan u godini biće Dan primirija u novembru mesecu.

Ukoliko radite za praznike, poslodavac je dužan da vam isplati uvećanu zaradu najmanje 110 odsto od osnovice, a kazna za poslodavca u svojstvu pravnog lica koji to ne poštuje je od 600.000 do milion i po dinara, dok je kazna za odgovorno lice 30.000 do 150.000 dinara.

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika Sretenje − Dan državnosti Srbije poslodavci isplatili uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad na dan praznika koji je neradni dan − najmanje 110% od osnovice.

1 KOMENTAR

  1. Ima ko ce da isplacuje,to je par postenih poslodavaca.Ali i dalje ima lopova koji koriste tudju nesrecnu situaciju,i samo papiroloski isplate a novac nikad ne uplate.

KOMENTARIŠI