Srpska forenzičarka Dragana Zgonjanin Bosić među devet najboljih na svetu

Srpska forenzičarka Dragana Zgonjanin Bosić među devet najboljih na svetu

Radila je na uzorcima populacije iz Srbije kako bi zajedno sa kolegama kreirala i ispitala stepen mutacije novih "Y" markera nazvanih brzomutirajući, a koji pružaju neke mogućnosti koje forenzika do sada nije imala kao pomoć u delima silovanja

Doktorka Dragana Zgonjanin Bosić iz Centra za sudsku medicinu, toksikologiju i molekularnu genetiku Kliničkog centra Vojvodine na nedavno održanom Međunarodnom kongresu Društva za forenzičku genetiku u Seulu uvrštena je među najbolje naučnike u oblasti forenzičke analize u 2017. godini.

Jedan od pet radova koliko je prezentovala doktorka Dragana Zgonjanin Bosić na ovom skupu, našao se među devet nagrađenih prestižnim priznanjem društva koji okuplja najistaknutije forenzičare sveta.

„Predstavila sam rezultate pet različitih istraživanja iz oblasti kojima se bavi DNK laboratorija Instituta za sudsku medicinu KCV-a. Dva rada su bila rezultat saradnje sa forenzičarima Departmana za forenzičke nauke i kriminalistiku policije Dubaija, koji su se bavili ispitivanjem novih ‘Y’-hromozomskih markera, odnosno kratkih ponavljajućih tandema“, objašnjava Zgonjanin Bosić, stalni sudski veštak forenzičke genetike i sudskomedicinske toksikologije i šef Odseka za DNK analizu.

Prema njenim rečima ta ispitivanja ponudiće obećavajuće rezultate u rasvetljavanju nekih krivičnih dela, pružajući specifičnu i osetljivu detekciju muške DNK, prvenstveno kod dela seksualnih zlostavljanja.

Kako objašnjava radila je na uzorcima populacije iz Srbije kako bi zajedno sa kolegama kreirala i ispitala stepen mutacije novih “Y” markera nazvanih brzomutirajući, a koji pružaju neke mogućnosti koje forenzika do sada nije imala kao pomoć u delima silovanja.

Srpska forenzičarka, za priznanje da su njena otkrića, među gotovo 600 radova koliko ih je predstavljeno u Seulu, gde se okupilo 700 učesnika iz 68 zemalja, uvrštena među devet najboljih, pre svega, zahvalna je, kako kaže, kolegama iz policije u Dubaiju.

„Imala sam status i prilike koje se retko pružaju, posebno zahvaljujući direktoru DNK i biološkog odeljenja Departmana za forenzičku nauku i kriminologiju policije Dubaija majoru doktoru Rašedu Algafriju, koji se svojski potrudio da dobijem uvid u metode i principe rada kolega iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“, objašnjava srpska forenzičarka.

Priznanje iz Seula za nju predstavlja svojevrsno priznanje i za dugogodišnji rad u oblasti forenzičke genetike, kome je ona unutar Kliničkog centra Vojvodine posvećena još od 2003. godine.

Objašnjava da na DNK laboratoriji za sudsku medicinu KCV-a radi analize na forenzičkim uzorcima pri obradi kriminalnističkih slučajeva, na zahtev tužilaštva, viših i osnovnih sudova, radi analize identifikacija obdukovanih osoba kada to nije moguće utvrditi klasičnim metodama, analize za utvrđivanje spornog roditeljstva…

Nastavak teksta pročitajte OVDE.

KOMENTARIŠI