Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Prema rečima v.d. direktora JKP “Komunalne službe” Požarevac, plan ovog preduzeća je da sledeće godine proširi uslugu iznošenja smeća tako što će biti uključena i seoska naselja, čime je i formalno prihvaćen predlog GO SSP Požarevac da seoska naselja sa područja Požarevca budu obuhvaćena organizovanim iznošenjem i deponovanjem smeća, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Požarevcu.

-Podsećamo, da se GO SSP Požarevac već tri godine zalaže za ovo rešenje koje sa jedne strane doprinosi poboljšanju kvaliteta života ljudi u seoskim naseljima, a sa druge strane u velikoj meri doprinosi i rešavanju problema divljih deponija koje su postale ozbiljan ekološki problem u našem gradu. Nadamo se da će ovaj plan zaista biti realizovan, uz bojazan da u skladu sa desetogodišnjom praksom režima i ovo ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, ali i uz žaljenje što za naše predloge nije bilo sluha ranije, jer su sa ovim zakasnelim reakcijama na gubitku svi građani, dodaje se u saopštenju.

-Međutim, trebalo je pažljivije čitati naš Plan za Požarevac koji već godinama predstavljamo sugrađanima. Otuda je potrebno pre svega rešiti problem odlaganja komunalnog otpada i izgradnje regionalne deponije u saradnji sa svim opštinama Braničevskog i Podunavskog okruga, dodaje se.

-Osim što se novac građana trošio na izradu više idejnih rešenja od kojih nijedno nije realizovano u proteklih 10 godina i brojnih obećanja vlasti ovog lokalnog režima da će pitanje odlaganja komunalnog otpada u Požarevcu biti rešeno, da će se napraviti reciklažni centar, da će se sačuvati zdravlje građana i životna sredina, danas nismo ni korak bliži rešavanju ovog problema, navodi se.

-Umesto toga svedoci smo da se otpad odlaže na deponiji kojoj je istekao rok, dok česti požari na deponiji koja nema ni hidrantsku mrežu ugrožavaju zdravlje građana.

I nakon 10 godina nečinjenja, bez ozbiljne javne rasprave, bez komunikacije sa građanima, a pre svega bez učešća stručnjaka, lokalni režim donosi odluku o određivanju lokacije za izgradnju deponije u ataru sela Kličevac, na potesu koji je arheološki lokalitet, na stiškim poljima, uz strahovanje meštana šta će ustvari biti izgrađeno i hoće li biti ispoštovani ekološki standardi, stoji u saopštenju.

-Otuda se GO SSP Požarevac oštro suprotstavlja ovakvom načinu donošenja važnih odluka i ovim podržava meštane Kličevca i okolnih sela u nastojanjima da sačuvaju svoje obradivo poljoprivredno zemljište, te da im se životno okruženje dodatno ne zagađuje, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI