Šta je i kako se organizuje privatan avio prevoz?

Šta je i kako se organizuje privatan avio prevoz?

Foto: Pexels / Janiere Fernandez

Let je najbolji način da se brzo pređu velike udaljenosti, a privatan avio prevoz je grana avionskog prevoza koja ima najveći rast broja putnika u poslednje 3 godine i veliku šansu za vidljivo unapređenje svojih usluga za još veći broj letova.

U odnosu na komercijalne letove, ovde se sve podređuje putniku i iznenadiće vas činjenica da male letelice najviše koriste firme i poslovni ljudi, a u mnogo manjem obimu su to VIP ličnosti i osobe koje to sebi mogu da priušte.

Šta je to privatan prevoz avionom i kako se organizuje? Usluga u svetu i kod nas? Šta donosi budućnost privatnog avio transporta?

Opcija koja još uvek kod nas ima veliki potencijal za razvoj, ali su prednosti više nego jasne i uskoro dolazi vreme kada ćemo svi mnogo povoljnije leteti manjim letelicama i moći da to platimo vrlo lako. Pročitajte sve u daljem nastavku teksta.

Osnovne informacije o privatnim avionima

Iznajmljivanje privatnih aviona je postalo sve češći način organizacije letova, a tokom Covid-19 krize ovo je bila jedina grana transporta koja je mogla da funkcioniše nesmetano.

Iznajmljuju se i veliki teretni avioni, ali za privatan avio prevoz putnika se koriste male letelice koje mogu da imaju do 5 mesta, do 10 mesta i više.

Pošto se cena najma računa prema broju sati leta, uvek je najbolje kada se iznajme avioni koji potpuno odgovaraju broju putnika jer je tada isplativost najveća. Treba naglasiti i to da što se tiče cene, privatan let nije puno skuplji od komercijalnog, naročito ako uporedimo cenu karte leta u prvoj klasi ili let u biznis kategoriji.

Ipak, prednosti su ogromne:

  • Privatna letelica i posada poleće onda kada putnicima odgovara, čak i sa manjih aerodroma i čeka putnike sve dok ne budu spremni za putovanje.
  • Najmom privatnog aviona ukrcavate se i sa piste, a kontrola se vrši sa VIP terminala i čekanje se obavlja u VIP delu aerodroma.
  • Mnogo je kraće čekanje na aerodromu
  • I sletanje je moguće i na manje aerodrome pa lokacija može biti mnogo bliže konačnom odredištu nego što je to inače situacija sa velikim avionima.
  • Letelica i posada mogu da čekaju na povratak.
  • Unutar letelice su visoki sanitarni propisi, manji prostor se detaljnije očisti pa je ovo bio najbezbedniji način putovanja u kojem je najmanja šansa za zaražavanje kovidom.
  • Na letu imate mogućnost da sa vama putuju kućni ljubimci, da unesete sav prtljag koji želite, da imate obrok po želji.
  • Unutrašnjost letelica je luksuzna, može imati i dnevnu, spavaću sobu, ali biti i posebno konstruisana za posebne potrebe kao što je medicinski transport.

Ovo su samo neke od prednosti koje dobijate kada odaberete privatne avione za svoje putovanje. Ovakve uslove nije moguće imati ni na jednom drugom transportnom sredstvu, a da se pri tome putuje bezbedno ogromnom brzinom.

Kako organizovati let?

Umesto kupovine karata, ovde je neophodno pozvati avio kompaniju i dogovoriti putovanje i najam.

Ako u floti postoji dovoljno veliki avion koji je slobodan u vašem terminu, let se može realizovati kroz nekoliko časova. Ceo proces najma može biti i jednostavniji ako se kontaktira avio-broker koji za vas pronalazi avio kompaniju i najbolju letelicu.

Ovi posrednici su najbolji izbor jer za malu nadoknadu lako organizuju let za vas, a letelicu pronalaze u našoj zemlji ili čak i u okolnim državama tako da imate najpovoljnije cene i najbržu organizaciju.

U svetu su privatni letovi odavno zastupljeni

Letovi privatnim avionom su u svetu najviše zastupljeni upravo u biznis klasi kada firme koriste mogućnosti da brzo pređu velike udaljenosti i funkcionišu bez ikakvih problema iako je razdaljina velika.

Letelice su sve bolje i mogu da lete duže pa se firmama isplati da unajme avion i brzo otputuju. Ređi su oni koji kupuju sopstveni avion jer to iziskuje dodatne troškove pa se i dalje češće letelice najme, naročito ako se ne koriste tako često, a broj putnika stalno varira.

Budućnost iznajmljivanja privatnih letelica

U budućnosti je izvesno to da će se intenzivno raditi na unapređenju letelica, a već postoje ozbiljni navodi da će se možda uspeti proizvesti letelica koja se puni na struju ili koristi drugačije gorivo za letenje.

Kod nas se može očekivati još veća popularizacija iznajmljivanja privatnih letelica, ali i mogućnost da se kupe karte za popunjavanje slobodnih mesta što dosta puta odgovara i kompaniji i onima koji unajmljuju letelice.

Svakako je evidentno da što se zemlja više razvija i ekonomija jača, to su privatni letovi sve češći. Sve je više putnika koji prepoznaju prednosti i nove načine za putovanja pa je i onih koji iznajmljuju avion sve više.

Da li ste imali priliku da letite privatnom letelicom? Da li bi voleli takvo iskustvo? Sve je više onih koji vide prednost ovakvih putovanja i rado plaćaju za takvu mogućnost putovanja. Da li ste i vi jedan od njih?

Ostavite nam komentare nakon čitanja teksta.

1 KOMENTAR

  1. Još uvek nisam letela privatnim avionom, ali, sigurna sam da će u budućnosti to biti sve masovnije. Za onoga ko to sebi može da priušti, sasvim je sigurno da ne postoji ništa bolje.

KOMENTARIŠI