Šta niste znali o posadama privatnih aviona?

Šta niste znali o posadama privatnih aviona?

Foto: Pixabay // ilustracija

Biti član kabinskog osoblja privatnog aviona deluje veoma primamljivo i atraktivno. Ali da li je baš tako?

Malo se zna da je osoblje na ovim letovima veoma zauzeto i da njihov posao nije nimalo lak. Na poslovnim mlaznjacima klijenti su veoma zahtevni, stjuardese i ostali članovi posade imaju mnoge dužnosti i obaveze, kako u letelici, tako i na zemlji.

Prednosti putovanja privatnim avionima

Prvo da ukratko pogledamo koje su prednosti letenja privatnim avionima: 

  • Flekibilnost leta – vreme polaska i odredište se može birati prema potrebama i željama, bez ikakvih ograničenja kao što je sličaj kod redovnih letova. Ovi avioni mogu da sleću i poleću sa manjih aerodroma, što omoućuje pristup udaljenim i nepristupačim mestima (kao što je na primer odlazak na skijanje negde na Alpima); 
  • Brzina – privatne letelice mogu da lete direktno do odredišta, bez presedanja i čekanja. Isto tako, na aerodormima su procedure za ove letova mnogo brže, nema redova za čekiranje, nema potrebe od rezervacija parkinga na aerodromu, itd.;
  • Usluga – putnici na privatnim letovima uživaju u veoma visokom nivou usluge.
  • Privatnost – putnici u ovim avionima ne dele kabinu sa ostalim putnicima, što je važno osobama koji putovanje koriste da rade, ili koji traže diskreciju i mir,;

Udobnost – unutrašnjost privatnih aviona je prilagođena da pruža maksimalnu udobnost. Sedišta su udobnija, između njih ima više prostora, nema problema sa količinom prtljaga, postoji više zabavnih sadržaja i radni prostor, i sl.;

Osobine posada privatnih aviona 

Vlasnici i kompanije koje poseduju ili iznajmljuju privatne avione i helikoptere, se trude da oni što više lete i da budu što popunjeniji. Kada se dobije zahtev i destinacija gde treba da se leti, nema mnogo vremena za pripreme (osim ako se radi o “praznom” letu bez putnika). Potrebno je efikasno koristiti vreme i dobro se organiovati. U protivnom preovladaće haos. 

Od članova kabinske posade se očekuje da poseduju sledeće osobine i kvalitete:

Sposobnost pripreme savršenog keteringa

Hrana i piće je od suštinskog značaja na ovim letovima i snažno utiče na celo poslovanje. Ako putnicii nisu zadovoljni izborom i kvalitetom hrane, neće više leteti tom kompanijom. 

Da plate najam aviona može klijentela koja je po pravilu dobro stojeća i veoma izbirljiva (bogati i slavni poslovni ljudi, političari, umetnici, glumci, muzičari i ostali pripadnici džet-seta), navikla na luksuz i pomalo razmažena. Ne možete se ugledati na komercijalne letove i podelliti po koji sendvič i čašu koka kole. 

  • Hrana mora da je ispravna, sveža i ukusna; 
  • Pri planiranju vrste i količine namirnica osoblje mora uzeti u obzir trajanje leta i broj putnika;
  • Treba imati dovoljno hrane, ali ne i previše kako ne bi ostajalo previše viška i otpadaka. Za dobru procenu količine i vrste hrane potrebno je iskustvo i dobro planiranje;
  • U većini slučajeva ketering se naručuje od specijalizovanog vanjskog dobavljača, ređe se sprema u samoj firmi koja posluje s letelicama; 
  • Meni se kreira na osnovu iskustva iz prethodnih letova ili porema specifičnim željama putnika. Naručuju se stvari kao što su: karpačo od govedine, krvavi biftek, dimljeni losos, jastog, tartufi, suši, luksuzne čokolade i fini deserti. Što se tiče pića, neophodno je prisustvo šampanjca, vrhunskih crnih i belih vina, kvalitetnih žestokih pića,  itd.; 
  • Kada stignu paketi hrane, posada mora da ih raspakuje, da proveri da li nešto nedostaje, da li je hrana pokvarena, da je ukusno aranžira i posluži. Za to na raspolaganju nema previše vremena i porebno je biti brz, efikasan i dobro organizovan.

Biti spreman na neočekivane promene

Na privatnim letovima se sve može promeniti u trenu. Kabinsko osoblje mora biti stalno na oprezu, izuzetno fleksibilno, efikasno i prilagodljivo. Putnici mogu da zakasne (što se skoro uvek i dešava), naglo da promene svoje odredište ili da se pojave dodatni putnici koji nisu najavljeni. 

Ne ide uvek sve po planu, raspored letova se često menja, može da se desi da stigne naručena hrana, da bi u sledećem trenutku putovanje bilo otkazano. Ili obratno, da se novi let zakaže za sat vremena, a avion je još uvek u vazduhu. Mora se priznati da u takvim slučajevima pilotima, kopilotima i stjuardesama nije nimalo lako. 

Odnos prema putnicima

Bez obzira koliko je kabinsko osoblje zauzeto ili koliko je dan bio naporan, ono mora uvek da bude ljubazno, nasmejano, prijatno, da izgleda lepo i svežo. 

Let može da bude kasno uveče ili rano ujutru, ali se očekuje da svi budu besprekorno obučeni, očešljani, sređeni i našminkani. Član posade nikad ne sme da bude grub prema putniku ma koliko on bio neprijatan i bezobrazan (putnik je uvek u pravu). 

Možda će ovo zvučati malo grubo ali je istinito: “u privatnoj avijaciji nema mesta za ego ili stav”. Poslovi su nestabilni i mogu se izgubiti preko noći.

Bezbednost na prvom mestu

Privatni avioni nisu imuni na incidente ili nesreće. Statistike pokazuju da oni češće imaju incidente i nesreće od velikih aviona, u malom avionu se turbulencije mnogo jače osećaju. Zato je bezbednost iznad svega. Kabinsko osoblje mora da bude svesno situacije, da se pre svakog leta dobro pripremi, da prati vremenske progonoze i adekvatno da planira rutu leta. Sigurnostna oprema mora uvek da bude proverena kako bi se osiguralo da je u ispravnom stanju. Prilikom svakog poletanja i sletanja potrebno je uraditi obavezni pregled koji traje oko 30 sekundi. Putnicima treba objasniti da je to nepohodno i da procedure postoje sa razlogom i uvek ih treba poštovati. 

Na kraju da ipak da zaključimo u pozitvnom tonu – i pored svih navedenih teškoća i brojnih zahteva, biti član posade privatnog aviona ne samo da je lepo i poželjno, nego je na neki način i privilegija. 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI