Foto: Pixabay // ilustracija

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić objašnjava za RTS ima li razloga da za zabrinutost kod klijenata zbog kredita ako banka promeni vlasništvo.

Zakonom o finansijskom lizingu određeno je da je NBS jedina institucija može da da ali i da oduzme dozvolu za tu vrstu poslovanja.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je rekao za RTS da je najveći deo banka istaklo to obaveštenje.

“Očekujemo da to učine ostale do kraja dana s obzirom da je odlukom previđeno da sa današnjim danom bude na internet adresama predviđenog načina na koji klijenti mnogu da se jave”, kaže Vasić.

Govoreći o tome kakvo je ovih dana interesovanje dužnika, Vasić je rekao da ima interesovanja. Klijenti zovu, pitaju, neki su podneli zahteve.

Među dužnicima je najviše građana, oni se, pre svega javljaju. Ali ima i privrednika – mala i srednja preduzeća su se prva javila za pomoć.

Ako problemi nastanu sa kreditima narednih dana, građani mogu da se jave bankama zaključno sa 30. aprilom sledeće godine.

“Iako nemate sada problem u izmirivanju obaveza, javite se do 30. aprila 2021. godine”, rekao je Vasić.

Komercijalna banka je prodata slovenačkoj NLB banci, pa se građani koji imaju tamo kredite pitaju šta će biti sa njihovim kreditima.

Vasić ukazuje da promena vlasništa ne utiče na biznis koji je bio do tada. “Siguran sam da je dolazak te velike grupacije samo dodatni impuls da je Srbija interesantna za investicije”, kaže on.

Oportuniti banka i još neke banke su prodate – saveti za one koji tamo imaju kredite: Generalni sekretar Udruženja banaka ističe da nema razloga za zabrinutost. Za klijente to znači samo bolja, veća i šira lepeza usluga.

Govoreći o tome da li klijenti mogu da se nadaju nekim povoljnostima, Vasić kaže da je siguran da će njihov menadžment kao neki znak novih vlasnika doneti neku sličnu odluku.

KOMENTARIŠI