Staju obaveze po kreditima za vreme vanrednog stanja

Staju obaveze po kreditima za vreme vanrednog stanja

Foto: Pixabay // ilustracija

Narodna banka Srbije usvojila je odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika. Moratorijum podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja, saopštila je Narodna banka.

Narodna banka Srbije je, na vanrednoj sednici Izvršnog odbora, usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika, kojima se dužnicima koji to žele omogućava zastoj u otplati obaveza u vreme trajanja vanrednog stanja.

“Narodna banka Srbije, u koordinaciji sa drugim državnim organima, preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije”, navela je guvernerka Narodne banke, Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković je objasnila da je finansijska stabilnost neophodna u vanrednim okolnostima u zemlji.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

“Tokom trajanja vanrednog stanja, banka kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata”, saopštila je Narodna banka Srbije.

KOMENTARIŠI