Stalna konferencija gradova i opština uručiila opštini Veliko Gradište računarsku opremu

Stalna konferencija gradova i opština uručiila opštini Veliko Gradište računarsku opremu

Foto: Urban City // B.P.

Povodom dodeljene godišnje nagrade opštini Veliko Gradište za najbolju opštinsku upravu u oblasti Odgovornost i vladavina prava, Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) poklonila je danas računarsku opremu ovoj lokalnoj samoupravi.

Tri računara i tri brza skenera predsedniku opštine Draganu Miliću svečano je uručio zamenik generalnog sekretara SKGO Ivan Milivojević, u prisustvu rukovodstva opštine i saradnika.

Opština je osvojila ovu nagradu za izradu Antikorupcijskog plana na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske uprave u oblasti Odgovornost i vladavina prava, kojom prilikom joj je dodeljen iznos od 2.300.000 dinara.

“Ova nagrada nam pričinjava zadovoljstvo jer je na neki način dokaz da se ceni neki rad. Mi, kao opština, postojimo tu zbog građana, zbog poreskih obveznika, zbog stranaka. I, zaista, kada stigne jedno ovakvo priznanje, to je dokaz da smo u funkciji tih ljudi što i treba da budemo. Ovo je drugo priznanje za 1. mesto, prošle godine i ove, i mislim da imamo tim, a kada naprave dobar projekat to mnogo godi, da podižemo nivo usluga za jednu stepenicu više, da budemo bolji.“, istakao je predsednik Milić.

On je ovom prilikom zahvalio Radnoj grupi, čitavom timu, Upravi kao i SKGO na izuzetnoj saradnji kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Zahvalnost je upućena i Vladi Švajcarske koja je to uvrstila u svoj program i, kao nagradu, dodelila sredstva koja će poboljšati rad opštine.

Zamenik generalnog sekretara SKGO Milivojević posebno je pohvalio opštinu Veliko Gradište budući da je već druga godina za redom kako dobija jednu od nagrada za primer dobrog upravljanja na lokalnom nivou. Program je realizovan kroz projekat koji podržava Vlada Švajcarske Swiss PRO za unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti.

“Ovo je takmičenje koje već četiri godine MDULS i SKGO sprovode kako bi se promovisali principi dobrog upravljanja na lokalnom nivou. I prošlogodišnji primer, kada se radilo na uključivanju građana u proces donošenja budžeta i procesu izrade i donošenja Antikorupcijskog plana su zaista primeri koje želimo da podelimo sa drugim opštinama u Srbiji i koji pokazuju kako lokalna vlast treba odgovorno da se ponaša prema potrebama građana i prema potrebama privrede.“, naglasio je Milivojević.

Kako je rekao, Antikroupcijski plan je samo jedan korak u sprečavanju rizika od korupcije, a predviđen je i niz određenih mera i aktivnosti, poput donošenje akata koje treba da spreče pojavu korupcije i u kom smislu će SKGO pružiti dalju podršku opštini Veliko Gradište kao što je to učinila i drugim opštinama.

Gospodin Milivojević je pohvalio intenzivnu dugogodišnju saradnju opštine i SKGO, podsetivši da je samo u poslednje tri godine ova opština bila korisnik i nekoliko grantova iz sredstava Evropske unije koje je sprovodila SKGO. On je podsetio na grant za unapređenje upravljanja javnom svojinom opštine, grant iz programa za inkluziju Roma i Romkinja kao i izradu plana za unapređenje vodovoda i kanalizacione mreže u naselju u kojem živi romska populacija kao i na saradnju kroz direktnu podršku u oblasti participativnog budžetiranja, u oblastima programskog budžetiranja i u oblasti upravljanja ljudskim resursima koje SKGO sprovodi sa Savetom evrope.

Ovom prikom najavljena je još jedna donacija, u iznosu od oko 1,5 miliona dinara, kroz koju bi opština dobila dodatnu računarsku opremu za unapređenje rada lokalnih inspekcija kao što su mobilni računari, mobilni štampači i serveri.

Budući da se program Swiss PRO za unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti ove godine završava, gospodin Milivojević je izrazio nadu da će SKGO u narednim godinama nastavitu da sa MDULS, pored fonda koji Ministarstvo obezbeđuje, takođe obezbediti i dodatna sredstva kojima bi stimulisala opštine da svoje primere dobre prakse prikazuju drugim opštinama u Srbiji.

KOMENTARIŠI