Dan planete Zemlje obeležava se danas širom sveta pod sloganom:“Uložimo u našu planetu“.

Ovogodišnja tema ukazuje na neophodnost ličnih akcija za njeno očuvanje, ali i skreće pažnju na potrebu da se okrenemo zelenim i održivim poslovima i preduzećima koja kroz svoje poslovanje brinu o budućnosti i preostalim resursima, na taj način da doprinesu izgradnji zdravijih gradova, država i ekonomija.

Ovo je naročito značajno imajući u vidu da već tri godine svetska populacija godišnje troši više resursa nego što ih planeta Zemlja može proizvesti u istom periodu. U taj takozvani „ekološki dug“ čovečanstvo je ušlo 29. jula 2019. To znači da već tri godine svako od nas troši resurse namenjene budućim generacijama i živi na račun svoje dece. Slično kao kada bi roditelji uzeli kredit koji bi svaka naredna generacija morala da otplaćuje, bez naznaka da će ga otplatiti.

Više od pola veka 22. aprila se u celom svetu obeležava Dan planete Zemlje. Na taj način skreće se pažnja na značaj očuvanja prirode i važnost sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu. Podsećanjem na opasnost koja preti Zemlji i ekosistemu zbog razvoja industrije, na globalno zagrevanje i klimatske promene podiže se svest o odgovornosti prema planeti na kojoj živimo.

KOMENTARIŠI