Stanje na putevima: Poledica, obustave saobraćaja, zimska oprema

Stanje na putevima: Poledica, obustave saobraćaja, zimska oprema

Foto: Urban City // A.K.

Intenzivne snežne padavine su na području Beograda, Užica, Valjeva, Nove Varoši, Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara, a posebno u planinskim predelima i putevima koji vode preko Debelog Brda, Tare, Zlatibora, Golije, Peštera, Kopaonika, Divčibara i Goča, otežale su i usporile saobraćaj.

Mraz na pojedinim deonicama stvara poledicu, a pojačan vetar snežne nanose.

Zato na putevima u jugozapadnim, zapadnim i centralnim krajevima ne krećite na put bez dobrih zimskih guma i uređaja protiv proklizavanja točkova, savetuje AMSS.

Snežne padavine otežavaju saobraćaj na auto-putu Miloš Veliki, jer ga ima na kolovozu između između 1 i 3 centimetra, zato je smanjeno ograničenje brzine.

Povremene snežne padavine i magla usporavaju saobraćaj i na auto-putu Beograd – Niš – Dimitrovgrad, a posebno je usporen na prevojima poput begaljičkog i mokroluškog brda kao i na prevoju mečka kod Ražnja.

Na slične uslove vožnje vozači moraju računati i na području Avale i Kosmaja preko Rudnika, ali i na ostalim državnim putevima prvog i drugog reda.


JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima su prohodni za saobraćaj.
Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5cm u planinskim predelima na Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Zlataru, Goliji, Pešterskoj visoravni i Divčibarama.

Na snazi je zabrana za šlepere preko Iriškog venca, na teritoriji Valjeva i Kruševca.

Sva raspoloživa mehanizacija i ekipe putara su na terenu spremni da reaguju po potrebi.
Raspolažemo dovoljnim količinama soli, kamenog agregata i rizle.

Putevi Srbije apeluje posebno na vozače teretnih vozila i šlepera da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajnu signalizaciju.

JP „Putevi Srbije” apeluju na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću na put bez obavezne zimske opreme, i da zbog loših vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.


AMSS: Na glavnim putevima u Srbiji prohodnost dobra

Na glavnim putevima u Srbiji prvog reda prohodnost je trenutno dobra u odnosu na vremenske prilike, kažu iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) uz apel vozačima da ukoliko nemaju zimske gume nikako ne kreću na put i da tokom vožnje budu oprezni.

Jovica Mitić iz AMSS rekao je za Tanjug da su vremenske prilike bolje u odnosu na noć i jutro, ali da je potrebno da vozači budu oprezni tokom vožnje i pažljivo procenjuju uslove na putu, jer će se u popodnevnim satima sa padom temperature stvarati poledice koje mogu dovesti do proklizavanja i opasnosti od sabraćajnih nesreća.

Dodao je da trenutno nema prekida na glavnim i važnim saobraćajnicama, ali se saobraćaj odvija usporeno na različitim pravcima, kao i na auto-putu Beograd-Niš.

“Meteorolozi najavljuju da će snežnih padavina biti i danas i sutra, našim putarima dosta problema zadaje i mraz, kao i pojačan severni vetar koji stvara snežne nanose. Savetujemo vozačima da ukoliko su izvršili zamenu guma letnjim da u ovakvim uslovima ne kreću na putu, jer su ovo vremenske prilike kada je neophodna zimska oprema”, rekao je Mitić.

Mitić je naveo da je posle 10.00 sati normalizovan saobraćaj na auto-putu Miloš Veliki, koji je neka 2-3 sata bio u prekidu u smeru od Čačka ka Beogradu.

Dodao je da je na magistralnom putu između Valjeva i Požege preko Podbukova uvedena zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, kao i iz pravca Valjeva, ka Šapcu i Loznici.

“Vozačima preporučujemo da koriste glavne putne pravce jer je na njima prohodnost najbolja, ali to su najopterećeniji putni pravci i na njima često dolazi do zastoja na koje vozači moraju da računaju”, naveo je Mitić.


 

KOMENTARIŠI