Foto : Urban City

U delgaciji pisaca koju je predvodio Petar Žebeljan, književnik iz Beograda, bili su: Keti Bozukova iz Bugarske i Jelena Buevič iz Ukrajine. Irina Slavković je bila sprečena zbog bolesti.

"Stazama Đure Jakšića 2017" u Malom Crniću 1
Predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević
Foto : Urban City

Na početku sve je pozdravi predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević i rekao “Ova manifestacija je prerasla u tradicionalnu, a svakako prilika da ugostimo goste iz inostranstva je zaista velika čast. Sam naziv manifestacije i simbolike obavezuje nas, jer je Đura Jakšić ostavio dubok trag u srpskoj umetnosti.

Same Đurine staze su bile raznolike, iako se školovao u inostranstvu Temišvaru, Beču, Minhenu on je bio jedan istinski rodoljub, koji se vratio u svoju zemlju i nastavio da stvara i primenjuje stečena znanja.

"Stazama Đure Jakšića 2017" u Malom Crniću 2
Foto : Urban City

Kako je ova manifestacija međunarodnog karaktera, pokazujemo ponovo da umetnost i književnost ne poznaju granice i jezičke barijere, već uvek iznalaze put do ljubitelja pisane reči i svojih poštovalaca”.

"Stazama Đure Jakšića 2017" u Malom Crniću 3
Foto : Urban City

Zatim su nastupili pisci – gosti čije je prevode čitala Danijela Božičković Radulović i Antileta Ana Živković a potom su se predstavili pesnici, članovi Braničevsko-stiške književne zajednice (BSKZ).

"Stazama Đure Jakšića 2017" u Malom Crniću 4
Foto : Urban City

U ime Udruženja književnika Srbije, i prisutne delegacije međunarodnih pisaca na toplom i srdačnom prijemu, zahvalio se Petar Žebeljan. To isto je učinio Milisav Milenković u ime Braničevsko književne zajednice.

Muzičke kompozicije izvela je Aleksandra Gajić, profesor Muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Požarevca.

"Stazama Đure Jakšića 2017" u Malom Crniću 5
Aleksandra Gajić, profesor Muzičke škole “Stevan Mokranjac” Foto : Urban City

KOMENTARIŠI