Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović predstavio je posle obilaska Centra za obuku Kopnene Vojske u Požarevcu, novine u vezi sa dobrovoljnim služenjem vojnog roka.

Osim olakšanih procedura prijavljivanja za dobrovoljno služenje, povećane su plate, ali je i ubrzan i pojednostavljen postupak za prijem u radni odnos u Vojsku Srbije za zainteresovane po završetku služenja vojnog roka.

Stefanović je istakao da su u prethodnom periodu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije temeljno radili na unapređenju koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.

On je objasnio da je time značajno smanjeno potrebno vreme za stupanje u profesionalnu vojnu službu vojnika koji su dobrovoljno odslužili vojni rok.

Nekada se, kako je istakao, u procedurama prijema gubilo i po godinu i dve, što je dovodilo do toga da kandidati odustanu od profesionalne vojne službe, jer su u međuvremenu dobili ponudu za drugi posao.

Prema njegovim rečima, povećane su i plate na dobrovoljnom služenju vojnog roka, koje su do sada u proseku bile 20.968 dinara za vojnika, 22.000 za razvodnika i 23.000 za desetara, dok su polaznici Škole rezervnih oficira imali oko 15.881 dinar.

Nova mesečna plata biće 34.766 dinara za vojnika, 36.504 dinara za razvodnika, 38.000 za desetara i 38.000 za polaznika škole rezervnih oficira, što je veoma značajno povećanje. To znači sa 125.000 na 208.000 za provedeni period u vojsci, odnosno 66 odsto povećanje plate za vojnika, odnosno 141 odsto za polaznika škole rezervnih oficira, rekao je potpredsednik Vlade.

On je, takođe, kao jednu od novina istakao olakšanu proceduru prijavljivanja – svi zainteresovani za služenje vojnog roka moći će da se prijave u 1.500 ekspozitura “Pošte Srbije” i posredstvom eUprave.

Stefanović je izneo i podatak da se u prethodne tri godine konstantno povećava broj upućenih regruta u centre za obuku, te da je tako 2019. godine na dobrovoljno služenje upućeno 963 regruta, 2020. godine 1.154, a ove godine, bez decembarskog uputnog roka, njih 1.268.

Potpredsednik Vlade je u Centru za obuku Kopnene vojske u Požarevcu prisustvovao i delu obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka rodova pešadije, oklopnih jedinica, artiljerije, inžinjerije, te vojnopolicijske i izviđačke specijalnosti.

U sklopu obilaska predstavljen je i novouvedeni trenažer za obuku posade tenka M-84, proizvod Vojnotehničkog instituta, koji omogućava da se, uz pomoć kompjuterske simulacije istovremeno i sinhronizovano obučavaju svi članovi tog oklopnog borbenog vozila.

KOMENTARIŠI