Direktor Infektološke klinike Goran Stevanović je, posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktora kovid bolnica u Srbiji, rekao da situacija nije laka, da su mesta na granici popunjenosti za kovid bolesnike.

“Imamo obezbeđena mesta za 24 sata i nešto više, iza toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti”, rekao je novinarima. Naveo je i da su zaključili da treba pokrenuti inicijativu da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike.

I dalje je, kaže, veliki priliv bolesnika, da se danima to ne smanjue, a istakao je da je veliki broj pacijenata koji zahtevaju hitan prijem i ozbiljnu terapiju, prijem kiseonika… „Raste broj prijema u jedinice intenzivnog lečenja“, rekao je Stevanović.

Sve zajedno govori u prilog situacije koja je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem, istakao je Stevanović. Kako je rekao, specijalna bolnica Selters se priprema kako bi se otvorila – kad je u pitanju Beograd, a smatra da će se to desiti, s obzirom na trendove prijema, najkasnije u petak.

Čačak, Novi Pazar imaju pripremeljene objekte da odmah startuju kako raste broj prijema, dodao je.l Toliko o mogućnosti da se bilo šta menja sa merama, rekao je na pitanje kakav je njegov stav po pitanju epidemijskih mera.

Imamo veliki broj bolesnika koji su sve mlađi i jedan broj njih dolazi nakon sedam, osam dana nakon kućnog lečenja, istakao je.

Jedine proverene mere koje dalju rezultate su distanca, zaštitna maska i vakcinacija, a problem je što se te dokazane mere ne poštuju dovoljno, ocenio je Stevanović.

„Još jedan zaključak svih upravnika bolnica iz kovid sistema je da se uputi apel, zahtev, molba, da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike. Time bismo prvo zaštitili same zdravstvene radnike, time bismo povećali stepen zaštite pacijenata onih koji se leče ili ne leče od kovida, a dali zamah vakcinaciji stanovništva“, rekao je Stevanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i najavio da će danas biti održane konsultacije oko mera.

On je naveo da mere daju rezultate jer već dve nedelje nemamo jasan porast već održavanje situacije, čak i blago popuštanje u Beogradu, ali je dodao da je situacija teška i da virus „kulja“ među onima između 20 i 50 godina.

KOMENTARIŠI