Stiška svitanja u Malom Crniću: Pobedio “Peščanik” autorke Tanje Đurđević iz Velikog...

Stiška svitanja u Malom Crniću: Pobedio “Peščanik” autorke Tanje Đurđević iz Velikog Gradišta

Stig, prelep deo Srbije, ne samo po lepoti i bogatstvu polja, njiva, kukuruza, suncokreta, pčelama, medu, vrednim meštanima, već i po negovanju kulture, pisane reči, umetnosti. Stig je riznica talentovanih pisaca, pesnika, umetnika. O tome svedoče brojne manifestacije koje se održavaju u opštini Malo Crniće.

Biblioteka „Srboljub Mitić“ organizator je manifestacije „Stiška svitanja“, koja je ove godine u znaku konkursa kratke priče „Od slova do simbola“. Preko sto autora iz Srbije, ali i van njenih granica je uzelo učešće, tako da manifestacija ima međunarodni karakter. Piscima su se na promociji Zbornika „Od slova do simbola“ i dodeli nagrada, pridružili: Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće, Goranka Stević, predsednica SO, Toplica Đorđević, pom.predsednika Opštine, Gabrijela Ubavić, direktorka Centra za kulturu – Požarevac….

Žiri u sastavu: Violeta Dimitrić, novinar. Lidija Malović, pisac i Zorka Stojanović, pisac, tajnim bodovanjem svake priče i sabiranjm bodova, izabrao je priče koje svojim kvalitetom zaslužuju da uđu u Zbornik, i naravno, među njima one -najbolje.

Prva nagrada (pehar Stiški suncokret), pripala autorki priče Peščanik – Tanji Đurđević iz Velikog Gradišta.

Stiško pero i drugo mesto pripalo je autoru priče „Šapat magije“ Vići Mitroviću iz Švajcarske.

Treće mesto i nagradu Stiški venac na osnovu jednkog broja bodova, ravnopravno dele: Magdalena Redžević iz Kostolca, Svetlana Perišić iz Smoljinca i Tomislav Krsmanović iz Beograda.

Medaljama i knjigama nagrađeni su: Bane Docin iz Požarevca, Nerandža Kostić iz Mosne kod Donjeg Milanovca, Milica Simić iz Rače, Marica Ćosić iz Kovina, Hranimir Hrane Milojković iz Sokobanje, Dragana Mladenov iz Novog Sada, Miodrag Pavlović iz Krnjeva; Dragana Ranđić iz Požarevca, Ljubisav Grujić Gruja iz Požarevca, Špejtin Sojeva Sole iz Beograda.

Svojim prisustvom, manifestaciju je uveličao pisac iz Iraka, koji živi u Beogradu Sabah al Zubeidi,, kao i Violeta Božović iz Prijedora, Republika Srpska.

Nagrade i zahvalnice svim autorima zastupljenim u Zborniku, članovima žirija i pojedincima, uručila je Danijela Božičković Radulović.

Publika, gosti i poštovaoci pisane reči, uživali su u izložbi portreta slikara Slavoljuba Miloševića Cakija.

Program su vodile Danijela Božičković Radulović i Violeta Dimitrić, a tekstove nagrađenih autora čitale su Antileta Živković i Lidija Malović. Prigodnim melodijama, čitav program obogatio je muzički ansambl „Zvučni talas“.

KOMENTARIŠI